Ciutat

Escultures de la Salut, la degradació oblidada

Les fites escultòriques que indiquen el camí de pujada al Santuari de la Salut mostren un estat de conservació lamentable

Fita amb un tub pel qual s’hi pot veure la silueta del santueri, a mode de turístic telescopi / LLUÍS FRANCO

Fa tant de temps que estan degradades que molts veïns ni tan sols saben què són. Encara més, una de les fites artístiques –propera al nucli d’habitatges– es fa servir com a punt d’escombraries. De fet, no sembla més que un bol·lard de ciment. Aquest és el lamentable estat de conservació de les cinc escultures conegudes com a Camí cap a La Salut, col·locades en dues tandes els anys 1985 i 1986 –una ja no existeix–.

Es tracta de fites escultòriques, algunes de mida petita (al voltant del metre) i d’altres de més volum. Van ser dissenyades per artistes de l’època vinculats a l’Escola Illa, l’escola pública d’art i disseny de Sabadell. Tenien com a objectiu marcar el camí d’ascensió al Santuari de la Salut, que precisament aquest dilluns, 11 de maig, hauria de celebrar la seva romeria anual. L’estat d’alarma per la Covid-19 ha obligat a suspendre-la

L’alcalde Antoni Farrés (al centre) amb els regidors Sebastià Ribes (esquerra) i Isidre Creus (dreta) / PERE FERRAN

Però malgrat que ni hi hagi missa ni es celebri l’Aplec, s’espera una gran presència de ciutadans. De fet, d’ençà que està permès
el passeig dels adults abans de les 10 h o posterior a les 20 h, la Salut s’ha convertit en un concorregut punt per caminar.

“Costa mantenir-les”

Tots els curiosos que hi pugin aquest cap de setmana es trobaran aquestes fites degradades i probablement irrecognoscibles. Sebastià Ribes, que era regidor l’any 1985 a l’equip de govern de l’alcalde Antoni Farrés, explica: “Posar obres d’art al carrer és fàcil, però mantenir-les costa esforç”. Ribes proposa que l’Ajuntament restauri les fites, ja que ara dona una imatge de degradació. “Cal un pla de manteniment i anar refent-les; si no hi ha diners per a totes, restaurem-ne una cada any”, proposa. Alerta que si s’haguessin cuidat abans, ara no resultaria tan car. Un dels periodistes que va cobrir la notícia en aquell temps al Diari de Sabadell, Víctor Colomer, hi coincideix: “L’estat és tan lamentable que cal prendre una decisió ja: o les restauren o les treuen d’una vegada”.

Aquesta fita escultòrica està del tot irreconeixible / LLUÍS FRANCO

Colomer aposta per dignificar-les: “És qüestió de fer una restauració, ni que sigui senzilla; i posar-hi una placa amb el nom de l’artista i el motiu pel qual va ser col·locada”. Una contextualització històrica, doncs, d’aquestes peces del patrimoni cultural sabadellenc.

“Sento tristesa”

Una de les autores, Mònica Sempere, ja havia alertat de l’evident estat de degradació fa cinc anys. “Sento tristesa quan vinc aquí, perquè està molt brut i no se sap què és ni de qui és”, deia en aquest mateix diari. “I trobar-la tan rovellada, bruta, despintada i plena de teranyines i pinassa fa una mica de pena”, afegia sempre, llibretera a Barberà, ja en aquell 2015.

Tanmateix, des de l’Ajuntament de Sabadell no preveuen, ara per ara, cap restauració de les fites escultòriques. Val a dir que l’Escola Illa depèn de la regidoria d’Educació.

Les crítiques també provenen del veïnatge. Rubén Navarro, des de l’Associació de Veïns de Poblenou, assegura que “la Salut està deixada i abandonada, ho sabem perquè ho veiem cada vegada que hi anem”. A més, detecten brossa a la zona del santuari i demanen reparacions a la zona de l’església, “com ara arreglar la vorera, que està aixecada”.

Potser és un bon cap de setmana, aquest, per anar a descobrir aquest conjunt de fites.

Notícia de l’estrena al Diari de Sabadell, l’any 1985 / D.S.

Una festa virtual

(Per Albert Segura)

Aquest any els actes de la festivitat de la Salut han caigut, un cop l’evolució de la pandèmia ja va fer preveure que no hi hauria possibilitat de fer actes populars i multitudinaris. Així, no hi haurà curses, ni caminades, ni cap mena d’acte festiu al voltant del santuari.

No obstant això, si teniu ganes de festa, al web de Cultura de l’Ajuntament s’hi ha dedicat l’espai de L’Espectacle Continua, amb tot de vídeos i activitats sobre cultura popular obert a la ciutat. Les diferents entitats de Sabadell que aportin continguts per sumar-se a la festa virtual les aniran penjant en aquest portal.

A banda, els actes litúrgics presencials han quedat suspesos. Tot i això, i segons informa el bisbat de Terrassa en el full dominical d’aquest cap de setmana, és previst que Monsenyor Josep Àngel Saiz Meneses oficiï la missa de les 12 h de dilluns. Es farà a porta tancada, i retransmesa per Internet a través del canal de YouTube del bisbat.

Comentaris
To Top