Ciutat

Casals i campus d’estiu: entre la il·lusió i els dubtes

Els campus de futbol són els que tenen més dificultats per adaptar-se al protocol / Ll. Franco

[Pere Figueras i Pilar Armengol]

A finals de juny comencen els casals per a infants, les colònies i els campaments per a nens i adolescents. Enguany, aquesta activitat es veurà sotmesa a un rigorós protocol que acaba de fer públic el Departament de Família i Treball de la Generalitat. Les reaccions no s’han fet esperar i venen acompanyades d’una sensació general: la incertesa.

Les entitats es pregunten si serà viable organitzativament i econòmicament, tenint en compte tot el conjunt de normes que conté. Tot i això, estan disposades a tirar endavant les activitats de lleure, que tanmateix no es podran iniciar fins a la fase 3. També hi ha molts dubtes en els clubs i entitats esportives a l’hora d’organitzar els tradicionals Campus d’estiu. Aquests són alguns exemples:

Mariona Ubia
Associació L’Escotilló: Casal Teatre Sant Vicenç, Escola La Trama i Escola Nostra Llar
“Estem disposats a treballar amb les noves mesures de seguretat dictades per la Generalitat de Catalunya. Això sí, no venen acompanyades de cap mena de suport econòmic. I nosaltres no volem incrementar les quotes a les famílies. Sigui com sigui, no podem començar fins que no sapiguem que hem entrat a la fase 3, fet que complica la preparació dels casals”.

Javier Velanco
Esplai La Masia
“Estem pendents de saber si l’institut Sabadell continuarà cedint el seu espai, com fins ara ha fet, per fer els nostres casals. Però les condicions són surrealistes. Em pregunto si podré portar els nens a la piscina i com. O com puc rebaixar el nombre de participants que tenim, que a hores d’ara són 200 nens i nenes. Estem preparant el projecte com si ho haguéssim de fer. Els nens no poden continuar tancats a casa, necessiten aquests espais de lleure. I les famílies també”.

Milenka
Esplai La Teranyina
“Ho estem parlant per saber si és viable. La intenció és fer els casals i les colònies però no sabem si serà possible, depèn de quan Sabadell entri a la fase 3. I si ho fem el juliol, potser ja no valdrà la pena. Paral·lelament, estem valorant si l’espai que ocupem habitualment, l’Acadèmia Catòlica, serà suficient. El problema és que ja hauríem d’haver començat a muntar els nous espais. Veig més fàcil poder fer les dels primers dies de setembre”.

Àlex Vasilev
Esplai Tuka Tuka
“Aquest esplai acull quaranta nens de famílies vulnerables i em pregunto què passarà amb aquests nens que estan becats, si he de reduir el nombre de participants. He fet números i ja he hagut de prescindir de la meitat dels monitors que fins ara teníem. També tinc dubtes sobre la responsabilitat civil en cas de contagi: què passarà si un nen es posa malalt? Se’ns farà responsables a nosaltres? És evident que cal fer cas a la Generalitat, però suposa una gran responsabilitat per a nosaltres i ens deixa desemparats legalment”.

Elisenda Campi
Esplai La Ganyota
“Si s’arriba a fer, haurà de ser un esplai completament diferent. Teníem previst anar al Pallars amb tendes de campanya. Ens preguntem quines activitats podrem fer. Algunes normes són realment difícils d’aplicar en espais naturals, en casals i cases de colònies. La logística és molt complicada, per no parlar de la responsabilitat de l’organitzador. Condicionen molt les mesures de desinfecció. Ara tenim un centenar de nens, dates i monitors però no hem obert inscripcions”.

Albert Codina
Club de Tennis Sabadell
“Ens falta concretar alguna informació, però tot el protocol està en marxa. El tennis o el beisbol no tindran cap problema, però altres esports com el futbol, handbol o voleibol seran inviables pel tema del contacte. Ho compensarem amb altres jocs lúdics perquè per sobre de tot el nostre campus d’estiu és per gaudir i passar-ho bé. Haurem d’augmentar el nombre d’accessos per als nens i la resta de mesures estan preparades”.

Bruno Barrientos
Cercle Sabadellès 1856
“S’ha activat la inscripció on-line per als socis i no socis, i el club ja treballa per complir totes les mesures. L’avantatge és que gaudim d’unes instal·lacions molt grans i amb espais oberts. Els punts més delicats poden ser els accessos i organitzar el menjador. Si s’han de fer quatre torns, es faran. Per la resta, penso que oferirem les màximes garanties”.

Genís García
Germans García Junyent
“Mantenim una petita porta oberta, però està gairebé descartat. Ens sap molt greu, però si no podem oferir les màximes garanties, és millor no fer-ho. En el futbol les mesures ens afecten especialment i evitar el contacte seria molt complicat. Tampoc podríem fer sortides. Volem el risc zero i hi veiem molts inconvenients”.

Carlos López
CE Mercantil
“Ho volem tirar endavant com un servei del club. Som conscients de la dificultat, però farem un campus més de tecnificació i amb jocs per evitar el contacte. Els grups seran reduïts, però l’espai és una garantia”.

Lino Gutiérrez
Escola F. Sabadell
“Ho hem descartat aquest any. Pensem que en el futbol és gairebé impossible complir el distanciament. Són masses inconvenients. Ja es va anul·lar quan la Bassa va estar tancada i ara serà per un motiu de força major”.

Jaume Milà
Centre d’Esports
“La nostra intenció al cent per cent és fer el campus el juliol. Aplicarem un treball més específic i tècnic, de tecnificació, per adaptar-se. Ara activarem una preinscripció gratuïta per veure l’acceptació i també cal parlar amb l’Ajuntament pel tema de la instal·lació, que seria el Poliesportiu Olímpia. Pensem que es poden complir totes les mesures”.

Carles Poyato
Club Natació Sabadell
“La intenció i la il·lusió és fer el campus, però ara mateix hi veiem molta incertesa. Ens preocupa garantir la seguretat i tot dependrà d’aquest condicionant. Hi ha activitats, com el futbol, molt difícils d’adaptar. Farem tot el que sigui possible”.

Comentaris
To Top