Ciutat

Sabadell preveu destinar 8 milions d’euros al pla de xoc de la Covid-19

El Govern planteja un conjunt de mesures transversals que es posarà en comú amb entitats i partits per dibuixar la Sabadell postcoronavirus

Taules i cadires apil·lades al Passeig, a l'espera de la Fase 1 / LLUÍS FRANCO

[Albert Segura i Albert Acín]

El Govern de Sabadell ha anunciat l’inici de la redacció d’un pla de xoc per reactivar la ciutat després de la pandèmia on hi preveu destinar uns 8 milions d’euros. Així ho ha fet públic l’alcaldessa, Marta Farrés, en una roda de premsa telemàtica en què ha dibuixat els eixos principals de la proposta, de caràcter transversal, i que ara s’exposarà a entitats i partits polítics de la ciutat per acabar dibuixant el projecte final, que haurà d’estar enllestit com a molt tard el proper mes de juliol.

Es tracta d’un document de 170 pàgines que contempla més de 300 accions en cinc àmbits: la protecció i apoderament de les persones; les mesures per la reactivació econòmica; urbanisme, espai públic i mobilitat; la cultura i l’àmbit esportiu.

“No és un pla de mandat ni un pla d’actuació municipal, és un pla amb mesures de xoc per fer front a la pandèmia, i per aixì que sigui tan concret en el temps, perquè es pugui tancar abans de l’estiu i començar-lo a implementar”, apunta l’alcaldessa, que destaca que l’import destinat se suma a l’impacte econòmic de 18,6 milions d’euros que s’estima que la pandèmia tindrà en les arques municipals.

Protecció de les persones: 2,9 milions d’euros

L’Ajuntament preveu un paquet de mesures econòmiques destinats a no deixar ningú enrere, sobretot després de la caiguda d’ingressos que un alt volum de famílies experimentarà en els propers mesos i amb la finalitat de cobrir les seves necessitats bàsiques. “En el cas del Rebost Solidari, hem experimentat un creixement d’usuaris, passant de les 1.900 a les 2.500 famílies usuàries, motiu pel qual cal fer-hi un reforç extra”, apunta el regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés.

En aquest sentit, en matèria d’urgència social els ajuts superaran els 778.000 euros, que permetran, entre altres, crear una unitat d’intervenció de risc de pèrdua d’habitatge, o crear una línia d’ajuts per poder fer front al pagament d’hipoteques o lloguers (que comptarà amb uns 300.000 euros). Pel que fa a l’educació, es preveu reforçar el nombre de dispositius de connexió digital de cara al curs que ve si fes falta, i que se sumarien a les 370 tauletes que ha assumit el consistori.

La protecció de la dona i la lluita contra la violència masclista també experimenta un esforç, després que s’hagi detectat que el nombre de denúncies als Mossos per aquest tipus d’atacs ha caigut a la meitat, segons ha explicat la tinenta d’alcaldessa Marta Morell: “Ho vinculem a què moltes dones viuen amb el seu agressor”, ha destacat, tot posant de manifest que l’atenció al SIAD s’ha seguit fent per via telefònica, i que es reforçarà amb més personal per atendre les víctimes, un cop es pugui recuperar el servei ordinari.

Reactivació econòmica: 3,5 milions d’euros

Comerç i indústria ocupen un espai important en els objectius de l’Ajuntament, on es preveu fomentar l’ocupació, crear un nou programa local d’acreditació professional, la creació d’una aplicació per posar en contacte empreses i cercadors de feina, o la creació d’una plataforma de distribució de productes d’establiments locals, així com la recuperació d’establiments buits, entre altres. En aquest sentit, es preveu crear un programa d’acceleració empresarial per a startups.

“Caldrà revisar el Pla General per flexibilitzar la creació de districtes tecnològics en barris com Gràcia o Can Feu”, ha explicat el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, per donar sortida a les startups que generen entorns com el del Taulí, la UAB o la Ramon Llull a través de l’ESDi, així com generar espais on empreses interessades en aquests productes puguin veure’ls, testar-los i valorar si es poden comercialitzar.

La modernització del polígon de Can Roqueta o l’expansió de la fibra òptica a l’entorn del riu Ripoll i la Gran Via també han de ser claus com a reclam per acollir empreses, amb l’objectiu que vegin en Sabadell un bon indret on instal·lar-se i on invertir-hi.

Més espai per a vianants i bicicletes

La “nova normalitat” preveu l’increment de vianants i de l’ús de la bicicleta, i per aquest motiu s’ampliarà els espais de manera permanent, una mesura que se suma als talls de vies que actualment es fa en caps de setmana i festius. “Així, al carrer de la Bonaigua, al de les Tres Creus i al dels Almogàvers s’utilitzarà part de la calçada per a l’ús destinat a vianants, fet que suposarà en alguns casos eliminar places d’aparcament.

Així, també es senyalitzaran espais destinats al vehicle com a zones d’ús compartit amb la bicicleta, amb limitació de circulació als 30 km/h: “Serà una xarxa ciclable que anirà de nord a sud, on la bicicleta tindrà prioritat, i que s’executarà en els propers dies”, ha assenyalat Farrés.

Foment de la cultura i l’esport

El Govern també preveu recuperar i reforçar la vitalitat cultural, donat que des del principi de la pandèmia i fins al juny s’anul·laran 769 activitats. Així, es preveuen línies d’ajuts, així com crear sinergies entre els sectors cultural, del comerç, la restauració i el turisme, o l’impuls d’una nova aplicació de cultura.

En l’àmbit esportiu,s’ha previst reduir el cost de les activitats d’esport escolar en el cas de famílies amb dificultats, l’augment de les subvencions per a la promoció de l’esport, de l’esport escolar i de l’esport femení i l’impuls de noves línies de beques per a la pràctica esportiva.

Un document per debatre

Tot plegat configura un document que des d’aquest mateix divendres s’està començant a traslladar a partits polítics i entitats de tota la ciutat. L’objectiu és posar-ho en comú i recollir propostes, de manera que es pugui debatre i posar sobre la taula millores del document.

El full de ruta passa per poder-lo tenir aprovat al juliol i posar-lo en marxa tan aviat com sigui possible.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat
Comentaris
To Top