ESPORTS

Escac i mat al confinament des de la tecnologia

Les plataformes 'on-line' s'han convertit en un gran aliat d'aquest esport / Lluís Franco

Mentre que la majoria d’esports han quedat gairebé paralitzats, el rei, la dama, alfils, cavalls, torres i peons han continuat les seves estratègies als taulers gràcies a les plataformes en línia per tot el món. Durant aquesta etapa de confinament, l’esport ha quedat atrapat en una xarxa d’inacció pràcticament absoluta. Hem pogut veure imatges d’esportistes que han tirat d’enginy per crear espais insòlits i poder entrenar o mantenir una mínima activitat.

Els escacs no han quedat al marge del tsunami del coronavirus perquè s’han cancel·lat totes les competicions –fins i tot el Torneig de Candidats a Rússia que havia de dictaminar el rival de Magnus Carlsen en el Mundial–, però ha sabut explotar al màxim la tecnologia, una eina que ja és molt habitual en aquest esport els últims anys. A través de diferents plataformes on-line es poden fer uns 200 milions de partides ràpides diàries en tot el món.

Un bon exemple el trobem a la nostra ciutat. Lluny dels taulers de blanques i negres de la seva seu de l’avinguda d’Onze de Setembre, els nens i nenes de l’Escola d’Escacs de la Societat Coral Colon han pogut fer un autèntic escac i mat al confinament. La responsable de l’escola, Sílvia Pérez, explica que “hem substituït les classes presencials per classes per internet a través de Skype i ha estat una experiència molt interessant. En una setmana hem pogut fer 23 classes en diferents grups. Els nens i nenes gaudeixen del seu esport i també era una manera d’ajudar les seves famílies tenint els fills ocupats”.

Sílvia Pérez, SC Colon / CEDIDA

Uns 50 alumnes formen part de l’escola del Colon, un club referent a Catalunya i també de l’Estat espanyol: “En tenim des dels 6 anys fins a adults. Alguns venen a aprendre i altres amb ganes de progressar i augmentar el nivell per competir. El caliu és molt bonic”. La Sílvia aprofita per reivindicar un esport que “s’ha revalorat molt els últims anys. La imatge grisa que alguns en tenien no s’ajusta a la realitat. Durant el confinament s’ha demostrat que es tracta d’un esport amb moltes possibilitats i un gran recorregut gràcies a les plataformes”. També recorda que Sabadell té una gran afició i es promociona a les escoles o biblioteques i s’organitza un torneig internacional.

MESTRE INTERNACIONAL

Va arribar amb 10 anys al Colon i ara, amb 23, Carles Díaz Camallonga és Mestre Internacional. Acumula diferents títols catalans i estatals i ha estat campió de l’Obert Internacional de Sabadell. És tot un referent per als que comencen a l’escola. Nois com Daniel Salinas, Roger Bernadó o Isaac Herman tenen fusta de Grans Mestres de futur.

Diaz Camallonga, SC Colon

Ha viscut de ple aquesta evolució tecnològica dels escacs: “A mi m’agraden les partides presencials, però ja fa 10 anys que també jugo per Internet. És una alternativa molt interessant i ara s’ha pogut comprovar. Sempre hi ha algú disposat a jugar amb tu”.

Aquesta fórmula pot guanyar pes en el post-Covid-19 perquè els escacs tradicionals també hauran de seguir unes estrictes normes de seguretat.

Comentaris
To Top