Ciutat

Així s'adapta el comerç a Sabadell: l’últim, que agafi tanda

Les merceries de Sabadell es llencen a Internet

/ Victòria Rovira

A poc a poc i amb moltes traves, el comerç de proximitat reobre i ho fa amb més ganes que mai: ha retornat la vida als carrers i ens ha demostrat que sap trampejar qualsevol contratemps i continuar al peu de canó. En aquesta nova secció, tindrem l’ull posat en les tendències del nostre comerç i analitzarem com s’està reinventant.

La recuperació comercial a Sabadell aquesta última setmana representa el 82,63% del mateix període de l’any anterior. Aquesta dada es desprèn de la nova app llançada per Banc Sabadell, que analitza a temps real la situació a partir de les dades dels terminals de punt de venda (TPV). El creixement de l’activitat respecte a la setmana passada és d’un 16,16%.

Arranquem aquesta nova secció amb les merceries, un negoci tradicional que s'ha vist abocat a reinventar-se. I se n'estan sortint prou bé!

Casa Jana: “Estem adaptant la botiga amb proteccions per continuar els tallers de costura” 

A una botiga de 300 metres quadrats cal establir totes les mesures de seguretat –i més– en una situació d’emergència com l’actual. Els propietaris de la merceria Jana ho han tingut clar, ha calgut limitar l’accés a la botiga. Però també han adaptat amb pantalles de protecció els espais on s’imparteixen els tallers de patchwork, decoració tèxtil, costura i d’altres. “Volem continuar amb la nostra activitat, no deixarem que ens afecti més del que ja ens ha afectat la pandèmia”, detalla Josep Balasch.

Aquesta merceria és un dels referents de la comarca, especialitzada en merceria industrial, personal i multimarca. En temps de Covid-19, però, han ampliat el seu catàleg i han dissenyat patrons per regalar als clients que fan mascaretes. I, per descomptat, s’han bolcat en la venda de teixits estampats: “Tenim més de mil teixits de cotó estampat 100% cotó”, assegura Balasch. Així, han satisfet gran part de la demanda actual. 

Aquesta merceria del 1955 ja comptava amb una newsletter i una pàgina web. Durant el tancament, però, la presència digital ha estat cabdal i s’han fet encàrrecs puntuals. Però el punt fort de Jana és “l’atenció personalitzada”. Internet, un servei més.

Josep Balasch, propietari de Jana Merceria / Victòria Rovira

Casa Antonia: "El WhatsApp és una eina meravellosa”!

Antonia Pérez mai s’hauria imaginat que arribarien des de l’altra punta de Sabadell al seu petit comerç de la Creu de Barberà. Davant d'una situació excepcional, s’ha vist abocada a Internet: “WhatsApp és una meravella, i molt còmode per fer comandes”. Però les promocions a Facebook i Instagram l’han fet més visible que mai.

Casa Traveria: "Ens hem obert a Internet i ho mantindrem”

A Casa Traveria han arribat comandes de forans: barcelonins, terrassencs... tot, gràcies a la promoció de la seva presència a la xarxa. “WhatsApp, comandes a la web... hem ofert servei a domicili”, expliquen la Mariona i la Sílvia Pons. Les propietàries ho tenen decidit, aquesta és la nova pota d’un servei que ha arribat circumstancialment, però per quedar-s’hi.

/ Victòria Rovira

Tejidos Candi: “A una merceria, al client li agrada  tocar el producte”

Molts clients s’han aficionat a la costura i, a més, els nadons creixen i la roba els queda petita. També hi ha la necessitat de mascaretes. A Tejidos Candi han obert ben enfeinats. També han impulsat les xarxes socials i els ha sortit bé la jugada. “És sorprenent, perquè a la gent li agrada tocar el teixit”, explica Candi Arriada. Per això, però, descarta treballar amb mampares.

/ Victòria Rovira

Què es pot fer, què no i què és un consell?

RECOMANACIONS:

1.Portes obertes

En la mesura del possible, és recomanable que els establiments deixin les portes obertes per evitar el contacte dels clients amb les manetes. Si no, el treballador hauria de facilitar l’accés del client.

2. Limitar el temps d’estada

El temps de permanència al local ha de ser l’estrictament necessari perquè els clients facin les compres o rebin el servei en qüestió. Cal prudència i corresponsabilitat del client i del comerciant.

3. Mampares i mascaretes

Estan aconsellades, però només són obligatòries en cas que no es pugui assegurar la distància de dos metres entre el treballador i el client. Hi ha comerços, però, que obliguen a portar la mascareta per accedir-hi.

4. Estores humides a l’entrada  i sortida del local

Alguns establiments utilitzen estores humides amb solucions desinfectants com aigua i lleixiu a l’entrada i la sortida dels locals. Hi ha establiments que també obliguen
a l’ús de peücs.

5. Evitar l’entrada de clients amb símptomes de Covid-19

Els establiments haurien d’evitar l’entrada a clients que presentin símptomes similars als de la Covid-19. Si entra, cal realitzar una desinfecció de tots els punts amb què hagi tingut contacte.

OBLIGACIONS

1.Un terç de l’aforament

Els establiments no poden superar aquest límit permès per motius de seguretat sanitària. També cal garantir distància de dos metres.

2. Horari d’atenció per a la gent gran  

Els establiments comercials han d’oferir obligatòriament un horari d’atenció especial per als clients que superin els 65 anys.

3. Ventilació adient

El BOE obliga els establiments comercials a garantir una ventilació adequada –amb aparells elèctrics o de forma natural– per renovar l’aire del local.

4. Gel hidroalcohòlic 

Els locals han de facilitar gels hidroalcohòlics als clients que ho sol·licitin. També ho han de facilitar abans de manipular els productes.  

5. Neteja i desinfecció dos cops al dia 

Com a mínim dos cops al dia, els comerciants hauran de netejar i desinfectar el local, una d’elles ha de ser quan es tanca el negoci.

6. Neteja i desinfecció dels emprovadors

En el cas del comerç del sector tèxtil, cal desinfectar els emprovadors i higienitzar la roba després del contacte amb el client. 

PROHIBICIONS

1.Ús de l'autoservei ni productes de  prova

Les zones d’autoservei estan prohibides, caldrà que un treballador faciliti el producte.

2.Utilitzar els lavabos

Els clients no poden accedir als lavabos, a excepció de casos estrictament necessaris.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top