Publicitat
Ciutat

El Taulí demana mantenir l’hospital de campanya de la Pista d’Atletisme fins a l’hivern per si hi ha un rebrot

L'hospital de campanya de la Pista Coberta d'Atletisme / VICTÒRIA ROVIRA

L’hospital Parc Taulí proposa a l’Ajuntament de Sabadell que l’hospital de campanya instal·lat a la Pista Coberta d’Atletisme des de principis d’abril es mantingui fins a l’hivern “en previsió per un possible nou brot epidèmic”, segons ha explicat el director general de l’hospital, Joan Martí, en una entrevista a l’ACN: “Si a l’Ajuntament li sembla bé, seria molt interessant que quedés habilitada per poder-ne fer ús”.

En aquest sentit, Martí avisa que tot i que les dades epidemiològiques ajuden a pensar que la situació pot quedar ben controlada aquest estiu, cal ser encara “molt prudents” i seguir les recomanacions d’ús de la mascareta, higiene i distanciament social. “Ara és un moment en el qual és molt fàcil caure en l’alegria i que tots ens relaxem”, alerta.

Joan Martí admet que és “complex” trobar l’equilibri entre el que més convé des del punt de vista estrictament sanitari i el que necessita “una societat que ja ha passat dos mesos confinada”. Amb tot, el director del Taulí assegura que el plantejament que s’està fent és “correcte” i que s’avança “en el bon camí”.

Malgrat això, Martí continua demanant prudència fins al punt de reclamar a l’Ajuntament de Sabadell que mantingui operativa la Pista d’Atletisme com a hospital de campanya el que resta d’any per poder fer front a possibles rebrots. “No se sap amb certesa però hem de preveure la possibilitat que es pugui produir un rebrot a l’octubre o el novembre”.

En aquest mateix sentit, des del Taulí s’està parlant amb l’equip d’arquitectes que gestionen l’obra d’ampliació de les Urgències que ja s’han habilitat parcialment durant la crisi sanitària perquè la construcció pugui seguir avançant a partir d’ara, però de manera que “es pugui tornar a adequar l’espai de manera ràpida” si fos necessari.

Recuperació de la normalitat

Tot i la prudència en l’horitzó, el Taulí va recuperant de mica en mica certa normalitat i l’hospital, que havia arribat a destinar un 90% de la seva capacitat a atendre pacients amb Covid-19, ja ha començat a recuperar serveis, urgències i àrees d’hospitalització per atendre la resta de pacients.

A hores d’ara, l’ocupació de pacients Covid-19 és molt baixa i de les nou plantes del Taulí, només n’hi ha mitja destinada a aquest tipus de pacients, el que representa una trentena de llits. La xifra contrasta amb els 750 pacients que es van arribar a allotjar en el moment més àlgid de la pandèmia, a finals de març.

“Es va fer una transformació extraordinària i hi havia una pressió tremenda amb un ritme d’ingressos molt alt”, recorda el director del Taulí, que aplaudeix la predisposició dels professionals per fer front a aquesta situació de màxima complexitat. “Hem fet el que s’ha pogut i a un nivell acceptable. Si ve una altra epidèmia, tot estarà més treballat”, assegura.

Pel que fa a la unitat de cures intensives (UCI), el volum de pacients també és molt baix –n’hi havia només sis per coronavirus aquest dimecres– i el nombre de nous ingressos “va clarament a la baixa”. També s’han recuperat la majoria dels hospitals de dia –els oncològics no han deixat de funcionar– i el 60% dels quiròfans també està operant amb normalitat.

La previsió de la direcció és recuperar el 100% de l’activitat “en tres setmanes”. A partir de llavors serà quan l’hospital hagi d’afrontar la reprogramació de les intervencions que s’han deixat de fer durant l’estat d’alarma, que s’eleven a 2.500. D’aquestes, n’hi ha 150 que no es poden demorar més per la seva complexitat i es recuperaran abans del 15 de juliol.

La resta d’intervencions s’aniran reprogramant durant la resta de l’any i la direcció de l’hospital treballa amb un pla que preveu “augmentar l’activitat quirúrgica en dissabtes”, segons ha detallat Joan Martí, i que ha de servir per compensar aquests mesos d’aturada per la crisi sanitària.

Pel que fa a les consultes externes, el Taulí ha implementat un sistema de citació a través de missatges per avisar els pacients de la seva visita i del seu format, ja que segons els casos podrà ser presencial, telefònica o telemàtica. D’aquesta manera es vol agilitzar la recuperació de visites pendents i la reducció del risc de contagi a les sales d’espera.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat
Comentaris
To Top