Ciutat

Rere els passos del ‘Califa’ a Sabadell

Algunes morts fan revifar la memòria, fins i tot a milers de quilòmetres. Com ara la de Julio Anguita, el darrer gran dirigent comunista espanyol, qui va morir dissabte passat a Còrdova als 78 anys.

De fet, els passos d’Anguita a la ciutat es remunten a principis dels anys 80, quan es va reunir amb Antoni Farrés: els dos principals alcaldes comunistes –i quasi únics– d’una ciutat mitjana a l’Estat.

Però va ser l’any 1988 quan va participar en un gran míting al costat de Rafel Ribó i el mateix Farrés, a la plaça de Picasso, donant suport a la neonata IC. Un any més tard tornaria per participar en un acte al Teatre La F ràndula “per la unitat dels comunistes”, convocat pel PSUC i un sector del PCC, recorda Juan Guil, històric sindicalista de CCOO. “A mi em deien anguitista, com un insult, però no m’importava gaire”, explica. El va seguir veient, tant a les festes del PCE a la Casa de Campo de Madrid com a la festa dels comunistes a Còrdova, ja que la seva dona, l’Ana, és d’un poble proper, Castro del Río.

Del míting a sopar

També el recorda Joaquín Heredia, del Casal Cubà, qui fa memòria d’un d’aquells mí tings: “En acabar, vam anar a sopar al Catalunya, al pis de dalt, quan encara estava a la Rambla”. I afegeix, sobre el cordovès: “Complia els seus principis al 100% i volia que tu també ho fessis”, explica.

En aquell moment, un noi de 15 anys anomenat Joan Mena l’escolta. “El presentador era el meu pare, que era d’ICV”, diu. “Aquell dia vaig parlar amb ell per primera vegada i vaig quedar molt impressionat”. Anys més tard, hauria de coincidir amb ell als Consejos Federales d’Izquierda Unida. De fet, l’any 2012 el conviden a presentar el seu llibre Combate de este tiempo al Casal Pere Quart. I en acabar, a sopar a la Rambla també. “Vam anar al Can Punyetes i recordo que va demanar botifarra, que deia que era el que més li agradava de la cuina catalana”, relata Mena. També recorda com aturaven Anguita pel carrer per demanar-li fotografiar-se amb ell, cosa que Anguita no arribava a comprendre. "El dia que demanin una fotografia amb una metgessa o un infermer, llavors que també la vulguin amb un polític!".

Diferències internes

També va tenir notòries diferències amb el comunisme català (tant amb el PSUC com amb la ICV que s’escindeix d’IU). Però feia anys que tornava a mantenir relació amb les diverses sensibilitats de l’univers dels Comuns.

Tot i així, el condol en la seva mort va ser unànime, fins i tot del regidor de Ciutadans a l’Ajuntament de Sabadell, Adrián Hernández.

Homenatge a Anguita dijous, davant l’Ajuntament / MARC SERRANO I ÒSSUL

Desenes de perso nes es van aplegar per retreli home natge dijous davant l’Ajuntament. Els assistents es van situar a un metre de distància, signe dels temps de Covid-19.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top