Ciutat

La Generalitat finançarà els casals d'estiu per aplicar les mesures de protecció per la Covid-19

Una jornada lúdica al casal d'estiu del Club Tennis Sabadell / ACN

La Generalitat farà una inversió per incrementar els nivells de protecció de cara als casals d'estiu. Així, com a suport a les mesures de seguretat i protecció que s’hauran de prendre de manera excepcional aquest any per l’alerta sanitària, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies finançarà les entitats i empreses amb 1 milió d’euros per a la compra de material de protecció, com ara mascaretes, guants i gels hidroalcohòlics, per als monitors i professionals, a més de material per a les activitats, tenint en compte que enguany es realitzaran en grups més reduïts.

A més, el Departament recolzarà el sector amb 1,5 milions d’euros més per a la contractació per part de les entitats d’un total de 140 professionals de reforç durant sis mesos per a la campanya d’estiu però també per a la planificació de l’inici de les activitats del curs. A banda de tot això, el Departament destina l’any 2020 més de 3,9 milions d’euros a les entitats socials i federacions d’educació en el lleure a través de la convocatòria ordinària de subvencions per a projectes i activitats a entitats de l’àmbit de polítiques socials (COSPE).

L’any passat 485.000 infants i joves i 64.000 monitors i caps van participar en 9.800 activitats de lleure d’estiu a Catalunya.

El conseller Chakir El Homrani ho ha explicat en una reunió amb les entitats i empreses del lleure educatiu, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, les diputacions i l’Ajuntament de Barcelona, on ha refermat el compromís del Govern amb les activitats d’aquest estiu per a infants i joves. A la trobada telemàtica també hi han participat representants dels Departaments de Salut i Educació, el Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el Consell Català de l’Esport i l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut, i s’ha acordat que la taula de governança compartida iniciada avui es mantindrà per treballar de manera conjunta durant les properes setmanes.

“El lleure postcovid educarà en els nous hàbits postconfinament i contribuirà, des del seu petit espai, al desenvolupament de l’infant i a comprendre una situació que és nova, serà també espai de retrobada amb la natura, els espais oberts, l’aigua, l’aire, els jocs i les activitats compartides amb els amics", ha expressat. "També servirà per generar sentit de comunitat després de les etapes d’aïllament, i, enguany, servirà també per acompanyar emocionalment els infants i joves, especialment aquells que han viscut situacions complexes en el seu àmbit familiar”, ha afegit.

Com seran els casals? Protocols aprovats pel Procicat

Els casals, acampades i colònies hauran de seguir els protocols específics aprovats pel Procicat diumenge passat. Entre d'altres, s'estableix que els infants hauran de dur de casa la seva mascareta amb el nom retolat i suficients per als dies que duri l'activitat. L'ús d'aquesta serà "obligatori" al transport en determinades circumstàncies, quan no es compleixin els dos metres de distància i quan personal distint a l'equip dirigent entri en contacte amb el grup.

Pel que fa a la higiene, hi haurà punts de rentat de mans amb sabó i gel hidroalcohòlic, es farà ventilació periòdica d'espais i s'obre la porta a l'ús de mampares a habitacions. Cada activitat podrà comptar amb tants participants com ho permeti l'espai disponible segons la ràtio general de quatre metres quadrats per participant, sense comptar els dirigents, i unitats de convivència de màxim deu infants.

En el cas dels casals d'estiu, quan l'activitat se segmenti amb nombres d'infants diferents, per exemple per fer acollida matinal, la configuració dels grups haurà de garantir la traçabilitat. Els documents apunten que cal garantir la distància de dos metres recomanada especialment en moments quotidians com les presentacions del dia, àpats o higiene.

Pel que fa a la neteja i desinfecció dels espais, caldrà penjar una graella on s'anoti el moment en que s'ha netejat i desinfectat cada espai utilitzat i en el cas dels espais per dinar o menjadors es farà després de cada torn o àpat. La ventilació haurà de ser periòdica, un mínim de tres cops al dia durant deu minuts, a més de la de l'inici i la finalització de la jornada. En el cas de material d'ús particular, caldrà que cada participant tingui reservat el seu. De fet es recomana l'ús de material fungible.

Els infants podran col·laborar a l'hora de parar taula en grups reduïts, mantenint les distàncies i després d'haver-se rentat les mans. Un cop asseguts a taula complint les distàncies, seran els dirigents els que distribuiran els plats servits.

Publicitat

D'altra banda, s'haurà de disposar de solucions hidroalcohòliques en punts estratègics i als punts de rentats de mans hi hauran d'haver tovalloletes o paper secant d'un sol ús. Els infants podran portar la seva pròpia tovallola de casa sempre i quan es pugui garantir que la guarden en la seva bossa i no es barregen amb la resta.

Distàncies a l'hora de dormir

En el cas de les colònies, el protocol específic estableix que els titulars de les instal·lacions hauran de dissenyar i calcular el nombre de participants màxim possible a cada habitació respectant els dos metres entre cap i cap i obre la porta a l'ús de mampares laterals.

El Procicat permet que en una mateixa habitació hi hagi infants de dos grups de convivència sempre que es mantingui la distància física recomanada, així com que en una mateixa instal·lació convisquin dos activitats d'organitzadors diferents sempre i quan hi hagi una compartimentarització clara entre les activitats de cadascuna. Es recomana, però, que els grups procedeixin de la mateixa regió sanitària.

A més, s'obre la porta a que les instal·lacions inscrites al registre d'instal·lacions destinades a activitats amb infants i joves habilitin espais complementaris temporals per a la pernoctació. No es recomana pernoctar en càmpings o refugis lliures.

Pel que fa a les acampades, caldrà marcar al terra el lloc on col·locar les màrfegues quan sigui en un escola o pavelló per garantir els dos metres entre els cap de cada nen i en el cas que hi hagi dos grups de 10 convivint en el mateix espai, hi haurà una separació amb una cinta a terra perquè no entrin en contacte. En el cas de tendes petites, hi podran dormir dos infants capicuats i als extrems de la tenda garantint els dos metres de distància entre ells.

Un dels grups de convivència serà el responsable cada dia de ventilar l'estança cada matí i 10 minuts abans que entrin els participants, així com de desinfectar els poms de les portes, els baranes, les aixetes i altres elements de l'espai. El mateix es farà en el cas de tendes, on es desinfectaran per exemple les cremalleres. Cada matí, tots els participants deixaran els sacs oberts damunt la màrfega per a ventilar i tota la roba haurà d'estar dins la motxilla i la tovallola a mà. Caldrà establir un protocol d'entrada i sortida a l'espai de dormir per garantir les distàncies.

A l'hora de menjar, es farà a l'aire lliure i cada infant portarà els seus plat, coberts i cantimplora, encarregant-se de la seva neteja i desinfecció. En les rutes de muntanya, es cuinarà en parelles i es dinarà en rotllana a l'aire lliure garantint les distàncies de seguretat.

En els casals, les entrades i sortides s'hauran d'organitzar en torns de 10 minuts per cada unitat de convivència, tot i que es podran simultaniejar tants torns com accessos a l'equipament hi hagi, sempre amb una distància mínima de 10 metres. Els pares i mares hauran d'estar informats prèviament de l'horari i el lloc d'entrada i sortida.

Pel que fa al transport, es recomana no utilitzar el transport públic i fomentar els desplaçaments a peu quan sigui possible. Si es fa servir autocar privat o furgoneta, l'aforament serà del 50% de la capacitat, situant els ocupants en seients alterns en zig-zag i amb mascareta. En cas que el trasllat es faci en vehicle privat, un mateix conductor podrà portar fins a dos participants de diferents famílies però sempre al seient del darrera i amb mascareta, rentant-se les mans abans i després de pujar del cotxe.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top