Publicitat
Ciutat

Boscos amb excés de combustible forestal

El confinament ha impedit que es traguessin els matolls com altres anys. Ara estan humits per les copioses pluges, però serà un perill si s’asseca

Parc de Sant Llorenç del Munt / LL. FRANCO

Demà passat és 1 de juny i comença la temporada psicològica d'estiu i de prevenció d'incendis. Ho fa, a més, enmig de les altes temperatures d'aquests dies i amb la població al carrer per la fase 1.

En aquest context, cossos de bombers i agents rurals ja estan preparats per afrontar la campanya de focs del 2020. Tot i que enguany parteix d'un escenari diferent. Hi ha més material que potencialment podria cremar. I és que el confinament entre el 13 de març i finals de maig (amb un grau de compliment molt elevat) va fer que ni particulars ni administracions gestionessin el bosc com en períodes anteriors. Per tant, s'ha acumulat un excés de restes forestals als boscos, tant els que envolten Sabadell i Sant Llorenç, com de Catalunya en general.

"Depèn com sigui l'estiu"

Des de l'equip d'ADF Sabadell constaten aquesta acumulació, tot i que la tenen ben identificada. "La natura s'ha recuperat durant aquest confinament i hi ha hagut una recàrrega de material", explica Pepe Hervás, coordinador operatiu de l'ADF (entitat coordinada amb Bombers, que fa vigilància del rodal, tasques de prevenció i actua d'ofici en cas d'incendi). "Depèn com sigui l'estiu, podria ser un factor de risc", afegeix.

Ara bé, aquesta massa forestal sobrant (arbres caiguts, matollar, restes acumulades...) "no està disponible, ja que està humida", contraposa el mateix Hervás. I és que les copioses i atípiques pluges d'abril i maig han fet que el bosc estigui fins i tot menys sec que altres anys.

De fet, a l'abril s'hi han registrat unes pluges que passaran a la història com el més plujós vist mai en tota la sèrie de dades de l'Observatori Fabra (Collserola) des de fa més de 100 anys.

Senyalització a l'espai natural de Sant Llorenç / LLUÍS FRANCO

Tanmateix, aquest factor positiu (si és humitat no crema) té dues derivades negatives. Per una banda, que la humitat marxa de pressa. "A l'estiu pot vindre una sequera de dues setmanes", matisa Hervás, "i convertir el combustible humit en sec". D'aquesta manera, estaria disponible per cremar. La segona derivada és que aquestes mateixes pluges de primavera han fet créixer herbàcies i matolls amb desmesura. Ara es veu verd, però el juliol serà marró. I quan es comenci a assecar, serà combustible prim, amb un punt d'ignició fàcil i que amb poca càrrega energètica pot incendiar-se.

Marc Castellnou, cap del GRAF, l'equip avançat que lidera els incendis forestals i la reflexió sobre com gestionar el territori per prevenir-los, ha alertat d'aquestes pluges a les xarxes socials. "Plou i plou. Fa calor forta. Mal any aquest amb tanta herba i tan alta", diu. I afegeix: "Ja s'asseca a la mínima (especialment per sota) i la continuïtat és màxima. Potser tenim pluges l'1 juny, però si no, ja hi serem...". I és que, segons apunta, aquesta arrancada d'any seria la més humida des que tenen registre de dades.

Publicitat

Per això, el Cos de Bombers de Catalunya està fent els darrers dies algunes cremes controlades de matolls. Com ara al massís de Bonastre. Amb aquestes accions amb foc real es gestiona el combustible per generar discontinuïtat en la massa forestal i així afavorir el control dels possibles incendis.

Les diferents ADF de la comarca també estan treballant a netejar l'entorn i controlar les basses.

Estampa de sabadell, amb la serralada prelitoral al fons / LLUÍS FRANCO

Quatre incendis cada any

Segons les estadístiques de l'ADF, cada estiu es produeixen 4-5 connats d'incendi. El darrer foc més fort va tenir lloc a Torre-romeu, fa quatre anys. L'entorn de Sabadell té zones boscoses en els límits amb els municipis de Terrassa, Castellar i Sentmenat, així com zones de Torrebonica i Sant Quirze.

Hervás considera que d'incendiaris i piròmans no n'hi ha actualment. Una altra cosa és que gran part dels focs siguin provocats per l'ésser humà, tot i que de forma involuntària. "El 90% dels connats d'incendi són la burilla d'una cigarreta, una barbacoa mal apagada, una crema particular que es descontrola...". Les urbanitzacions, per exemple, són un punt calent. Com ara les de la zona de Can Deu, que estan enmig del bosc.

L'ADF, que té la base a la Salut, ha estat treballant també durant aquestes setmanes un registre, un inventari de massa forestal en què podrien registrar-se connats d'incendi. "Estem plenament preparats per començar l'estiu", conclou. Amb un equip total de 30 voluntaris, fins a 20 estan formats per actuar in situ davant un foc.

Si pugen les temperatures, també ho farà la intensitat de l'escala d'Alfa (que es mesura del 0 al 3). Sabadell mai ha estat en la fase 3, tot i que sí que ha estat en diverses ocasions en Alfa 2, conclou Hervás.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top