JOSEP MILÀ I MASOLIVER

Recuperar la confiança

[Per Josep Milà, secretari tècnic del CIESC]

La darrera enquesta de Confiança i Clima Empresarials que impulsen l’Ajuntament de Sabadell, el Banc Sabadell, la Cambra de Comerç de Sabadell, el Centre Metal·lúrgic i el Gremi de Fabricants posa de manifest amb tota la cruesa l’aturada econòmica que ha patit l’activitat a Sabadell i tot l’àmbit de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes.

Per a aquest segon trimestre del 2020 l’ Índex de Confiança empresarial cau un -31,7%, i el saldo de previsions de la  marxa del negoci  és de -83,7 punts. Un 84,6% d’empreses confirmen que l’activitat va a la baixa ; el 54,1% que redueixen plantilles, un 75,6% que els disminuirà la  facturació a l’exterior, i el grau d’utilització de la capacitat industrial retrocedeix fins al 55,3%.

Tanmateix, aquest conjunt de dades negatives s’ha de contextualitzar en el fet que  tenen una causa fonamental: el tancament o reducció a mínims de  moltes activitats decretat per les mesures de l’estat d’alarma davant la globalització de la pandèmia de la Covid-19.

En d’altres paraules, no ens trobem en la situació de la crisi del 2008 on el sistema financer va col·lapsar  l’economia i el període de recuperació  va ser molt llarg. En aquell moment els índexs de confiança que feia la Cambra de Comerç de Sabadell i el CIESC ja van registrar tant la previsió de la crisi com el seus impactes: els percentatges de respostes negatives es van enfilar  per sobre del 55% el 1r semestre del 2008, per arribar al 73% els posteriors mesos i iniciar una reducció a partir de l’any 2011 que va ser lenta i difícil especialment per a la generació d’ocupació.

Ara hem de preveure que en la mesura que anem retornant als ritmes quotidians del comerç, i de la vida ciutadana en general, l’efecte d’aquest final de confinament serà molt positiu i directe sobre l’economia i els llocs de treball. I  agafarem una velocitat de recuperació més alta que la del període 2008-2012.

És clar que el que més afecta negativament les activitats econòmiques és la incertesa. Per això el retorn cap a la normalitat  serà la millor medicina per a recuperar la confiança empresarial.

Tanmateix, és evident que  encetem un període de convalescència econòmica. I en aquesta recuperació és important oferir unes mesures d’ acompanyament  que facilitin l’acceleració dels comerços, autònoms, micros i petites empreses. Sobretot per injectar ajuts que transmetin certesa i confiança. Òbviament, l’evolució general de l’economia i la reactivació dels mercats internacionals és un factor decisiu per a impulsar la marxa del negoci i la facturació, però tot comença per recuperar la confiança d’empreses i consumidors. I és que ens hi estem jugant la creació d’ocupació de qualitat i la competitivitat. Per això, ara necessitem mesures conjunturals, més que  estructurals , alineades amb els objectius de ciutat però que realment ajudin  a la represa general. En el fons les mesures immediates són també estructurants i garantia de futur.

En definitiva, el marc del Pla Post Covid presentat per l’Ajuntament, creiem imprescindible avançar cap a unes accions concretes d’aplicació immediata: el CIESC ha presentat una proposta que pretén destacar la necessitat d’ajudar a la viabilitat dels comerços , autònoms i petites empreses afectades per la crisi mitjançant ajuts directes amb diferents formats adaptats a les necessitats de cadascú. I demanem que en aquestes mesures adreçades a les empreses es compti amb la participació de les organitzacions empresarials i sindicals a fi de poder-les impulsar pel bé de l’economia local i del benestar de tots els ciutadans, en especial  dels que més estan patint aquesta crisi tan severa i sobtada.

Comentaris
To Top