Diners

Creen una aplicació per garantir la distància dels empleats a les empreses

L’aplicació s’instal·la als telèfons mòbils dels treballadors / CEDIDA

Mascaretes, guants, pantalles, mampares i prendre la temperatura. En plena desescalada amb el retorn progressiu dels treballadors als llocs de feina, la tecnologia s’ha afegit a les mesures de seguretat contra el coronavirus. Enzyme Advising Group, consultora internacional en tecnologia d’innovació i intel·ligència artificial, ha creat COwin-19. Es tracta d’una aplicació que monitora de manera anònima, segura i sense geolocalització el contacte dels empleats amb els seus companys.

El treballador només ha d’instal·lar l’aplicació del telèfon mòbil o en un braçalet o penjoll amb Bluetooth. El sistema detecta quins altres dispositius pròxims també la tenen instal·lada. D’aquesta manera, si dos treballadors o més de la mateixa empresa tenen contactes a menys de dos metres durant almenys 15 minuts físicament en algun lloc de l’empresa, COwin-19 registra la informació en una base de dades. A més, si els treballadors no respecten la distància de seguretat, el mòbil els vibrarà com a alerta. “L’objectiu és que les empreses puguin controlar la proximitat dels seus empleats i oferir un entorn de treball saludable”, explica el sabadellenc Marcus Puigdollers, director de l’oficina de Barcelona d’Enzyme Advising Group. En aquest sentit, subratlla que la solució permet que “en el cas que una persona doni positiu i pugui tenir símptomes de la Covid-19, es pot saber de qui ha estat a prop i quines persones tenen risc de ser contagiades”.

Si més no, la informació que obtenen els telèfons mòbils i els dispositius que tenen l’aplicació es guarda en el sistema i les empreses disposen d’una eina de gestió web perquè els seus responsables de salut o de riscos laborals puguin accedir-hi. “És una informació que té l’empresa i no es comparteix. És confidencial”, aclareix Puigdollers, que afegeix: “No es pot obligar els treballadors a portar-ho, però ara tothom ho vol tenir”.

Implantar l’aplicació a l’empresa té un cost–en funció del nombre d’usuaris– d’un màxim de 5 euros. Fins ara, aquesta solució s’ha implantat en diferents empreses per gestionar la tornada a la feina en plena pandèmia. És el cas de la biscaïna Emica Bombas, que té uns cinquanta treballadors i es dedica a la fabricació de dissenys de bombes centrífugues i ventilació.

L’origen, la teleassistència

La idea va sortir a partir de la tecnologia de SeniorDomo, una start-up impulsada per Ángel Puertas, que consisteix en un sistema de teleassistència preventiva per a la gent gran. Basant-se en aquesta tecnologia, Puertas i Enzyme Advising Group van desenvolupar l’aplicació per ajudar el desconfinament de les empreses.

Comentaris
To Top