Publicitat
Ciutat

Joan Cuscó: “En l’àmbit ecològic, la ‘nova normalitat’ és com la vella normalitat”

Cuscó, en una passejada pel territori afectat pel Quart Cinturó / ÓSCAR ESPINOSA

Parlem amb el president de l’ADENC, Joan Cuscó, amb motiu del Dia mundial del Medi Ambient, que va tenir lloc el passat 5 de juny. Un dia en el qual les xarxes van amplificar no només les reflexions ecologistes, sinó dels punts ecològicament més crítics en l’actualitat, al llarg del territori. 

En l’àmbit local, quines són les principals preocupacions de l’ADENC?

Podríem destacar el Centre Direccional entre Cerdanyola i de Sant Cugat, que és una àrea mig urbanitzada que porta anys de lluita; els abocadors de Rubí; problemes a Collserola; la construcció del Quart Cinturó, per descomptat; així com la connectivitat entre el parc natural de Sant Llorenç del Munt i Collserola, com a via verda. 

A banda del Vallès, esteu coordinats a nivell superior?

Les amenaces són a tot el territori català, així com els incompliments administratius o els reptes mediambientals. Per això som un conjunt de lluites locals, però coordinats en xarxa a la Federació d’Ecologistes de Catalunya, juntament amb entitats del Pla de l’Estany, de Ponent, del Camp de Tarragona… També hi té molt a dir la Plataforma Residus Zero (a favor d’un canvi en la producció de residus i la incineració), que va impulsar el manifest del 5 de Juny.  

Veieu motius per a l’optimisme?

Si mirem els missatges més oficials -que en diades com aquesta tenen més veu fins i tot que les entitats, ja que tenen més recursos i accés al discurs públic-, sembla que quasi tot siguin flors i violes. Però… 

Es parla molt, aquests dies, de la nova Agència de la Natura. Han sortit detractors.

Però el seu argumentari no se sosté. No tenen alternativa. Volen fer veure que hi ha un problema entre la gent urbanita i la gent del territori, però no és així.

Per cert, constateu un repunt de pràctiques contaminants, a escala global, amb el desconfinament?

La percepció general és que torna. Però era d’esperar, tampoc no pensàvem en miracles. La nova normalitat és la vella normalitat.

Alguns dels terrenys afectats pel 4t Cinturó / ÓSCAR ESPINOSA

Proposta del #5J

La Via Verda del Vallès (Collserola-Sant Llorenç del Munt) és una proposta d’un nou espai natural a la Plana del Vallès. Des de l’ADENC, amb el suport del Departament de Geografia de la UAB, es promou el reconeixement d’aquest espai natural, amb un mosaic agrícola i forestal amb un valor com a patrimoni natural i paisatgístic de la plana vallesana.

Publicitat
Comentaris
To Top