Ciutat

El Parlament, a favor de mantenir l’oncologia pediàtrica al Taulí

pediatria sabadell
Imatge d'arxiu de l'hospital de dia de pediatria del Parc Taulí / LLUÍS FRANCO

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous dues propostes de resolució per mantenir el servei d’oncologia pediàtrica al Taulí. Les votacions s’han fet a partir de dues propostes del PSC i Catalunya en Comú Podem a la Comissió de Salut. El debat i les votacions de les propostes s’ha fet conjuntament i han tirat endavant amb el suport dels proposants, Ciutadans, el PP i la CUP. Els dos partits del govern, Junts per Catalunya i ERC, hi han votat en contra. En ser una resolució l’executiu no està obligat a tirar-la endavant, però sí que haurà de presentar un informe de situació en els propers mesos.

La diputada dels comuns Marta Ribas explica que amb la resolució volen denunciar que “sí que s’ha tret aquest servei del tot al Taulí” perquè, apunta, tot i que la proposta del CatSalut era fer el seguiment dels pacients estabilitzats a Sabadell, “majoritàriament” s’estan fent al Vall d’Hebron. Per Ribas, no tenia sentit que es retirés l’oncologia pediàtrica de l’hospital sabadellenc perquè creu que es podia revisar o plantejar amb una nova lògica hospitalària i defensa el valor de la proximitat per mantenir el servei a Sabadell.

El diputat del PSC Pol Gibert celebra que el Parlament sumi la seva veu contra un trasllat que també va rebutjar el ple municipal de l’Ajuntament de Sabadell i amb el qual tampoc hi està d’acord l’actual govern local format pel Partit Socialista i Podem. “S’ha demostrat que també es va fer d’esquena a la voluntat majoritària del Parlament de Catalunya, la qual cosa ve a reforçar l’argument que aquest tipus de decisions no es poden prendre d’esquena a la ciutadania”, apunta Gibert.

El socialista afirma que decisions com aquesta són simbòliques en la manera de fer part del CatSalut, que segons ell passa per “trencar aquesta cogovernança històrica que hi havia hagut i tirar pel dret decidint unilateralment els temes de salut a la ciutat, cosa que no havia passat anteriorment”.

A debat un any i mig després

Tant la proposta de Catalunya en Comú Podem com la del PSC es van presentar quan es va anunciar el trasllat del servei, el gener del 2019. Tanmateix, no s’han debatut al Parlament fins ara. Marta Ribas ho atribueix a què la Comissió de Salut “va molt saturada i està mal gestionada” per la quantitat de temes que s’hi tracten i perquè hi ha hagut sessions que no s’han pogut per diferents motius, un d’ells la pandèmia del coronavirus.

En aquest últim punt hi coincideix Pol Gibert, que afegeix que la tramitació parlamentària sempre peca de ser garantista. “És una cosa tan il·lògica com que en un moment d’una crisi sanitària estem debatent resolucions registrades fa un any i mig. Realment posa en crisi que la gent confiï en el Parlament per certes coses quan funciona així de malament”, manté la diputada dels comuns.

Comentaris
To Top