Ciutat

Retrets creuats pel tancament de l’oncologia infantil del Parc Taulí: “Deixin d’utilitzar el càncer i els nens”

Retrets creuats al ple pel tancament de l’oncologia del Taulí

Fotografies a l'article: LLUÍS FRANCO

La decisió del Servei Català de Salut (CatSalut), depenent de la Generalitat de Catalunya, de tancar el servei d’oncologia infantil de l’Hospital Parc Taulí i traslladar-lo al centre sanitari Vall d’Hebron de Barcelona ha generat un seguit de retrets en el ple municipal celebrat aquesta tarda.

Les crítiques, que s’han creuat entre grups del govern i l’oposició, han girat al voltant del paper de l’executiu de Serracant en la gestió amb CatSalut davant del polèmic anunci. D’altra banda, s’ha atacat alguns grups polítics per haver utilitzat políticament la situació de les famílies afectades pel trasllat.

La discussió ha tingut lloc durant el debat d’una moció presentada pel PSC, Unitat pel Canvi i Guanyem contra el tancament del servei, que ha rebut el suport de tots els grups municipals a excepció d’ERC i el PDECat, els partits que governen a la Generalitat.

Juli Fernàndez (ERC) ha atacat “la utilització política” del tancament d’oncologia pediàtrica del Taulí / LLUÍS FRANCO

“Ús partidista”

El tinent d’alcalde i portaveu d’ERC, Juli Fernàndez, ha realitzat un dur atac contra l’ús polític del PSC de la qüestió. “Deixin d’utilitzar el càncer i els nens a tres mesos de les eleccions”, ha exposat el republicà, una crítica que han incorporat els grups de Crida per Sabadell i d’Unitat pel Canvi. La suposada magnificació de la qüestió amb intencions polítiques ha estat l’argument de tant d’ERC com del PDECat. “Algun oncòleg infantil ha sortit criticant la mesura? Jo no n’he vist cap”, ha posat en dubte Carles Rossinyol, portaveu dels demòcrates, una afirmació que ha provocat els rumors del personal del Taulí que ha assistit al ple.

Fernàndez, això sí, ha lamentat “l’error” per part de CatSalut de no informar “políticament” de la qüestió a l’Ajuntament de Sabadell, mentre que sí que es va fer al personal directiu del Parc Taulí. “L’Hospital coneixia aquesta decisió des de fa mesos. El personal ho sabia”, ha lamentat el segon tinent d’alcalde.

Els grups del govern quadripartit han anat a l’una en el rebuig al tancament, però han estat Unitat pel Canvi i Guanyem, dos dels grups proposants de la moció, els que han defensat especialment aturar la decisió. Marisol Martínez, portaveu de Guanyem, ha demanat a tots els grups un front comú per “aturar-ho tot” i que es reprengui el diàleg amb CatSalut.

Carles Rossinyol (PDECat) dirigint-se als regidors d’UpC i Guanyem / LLUÍS FRANCO

Retrets al Govern i a CatSalut

Ciutadans i el PSC han encapçalat les crítiques contra l’Ajuntament i l’alcalde, Maties Serracant, a qui han qüestionat i han marcat com a corresponsable de la decisió definitiva del CatSalut. “No han fet absolutament res. Han mirat cap a una altra banda“, ha exposat Adrián Hernández (Cs), que ha considerat que l’executiu ha triat “deixar fer” davant l’oportunitat “d’encapçalar una resposta cívica”. Així mateix, el regidor socialista Carlos Corcuela ha acusat el govern d’inacció davant la retirada del servei i a CatSalut de falsejar les dades d’ús del servei a la baixa.

Davant d’aquestes paraules, l’alcalde, Maties Serracant, ha sortit en defensa de les negociacions entre Ajuntament i CatSalut: “El govern ha demanat explicacions des del primer dia i així ho hem expressat al CatSalut”, ha expressat l’alcalde, que ha considerat que el tancament s’ha produït per una “manca de comunicació” entre les institucions. “Sempre hem defensat el nostre hospital”, ha afegit tot assenyalant que –malgrat les acusacions d’alguns grups– el govern local no ha entrat mai en el “mercadeig” amb el servei sanitari.

El tancament del servei

Aquest matí s’ha confirmat que el servei d’oncologia pediàtrica del Parc Taulí s’incorporarà el proper dilluns a l’hospital de la Vall d’Hebron. D’aquesta manera, s’ha produït el tancament d’una unitat específica de l’hospital sabadellenc que ha estat pionera.

CatSalut defensa la millora que suposarà la concentració del servei d’oncologia pediàtrica

Els representants del Servei Català de Salut, que han comparegut en una roda de premsa, han ofert algunes contraprestacions, com el seguiment de part dels pacients i el reforç de la pediatria. Amb la decisió ja definitiva, els malalts que es trobin amb un càncer en fase aguda es tractaran a la Vall d’Hebron des de principis de febrer. L’oposició de diversos alcaldes vallesans no ha aconseguit aturar la proposta del servei públic de salut.

Comentaris
To Top