Ciutat

CatSalut defensa la millora que suposarà la concentració del servei d’oncologia pediàtrica

L’oncologia pediàtrica del Taulí es traslladarà a la Vall d’Hebron a partir de demà, l’hospital de Sabadell només mantindrà als pacients en fase de revisió

Àlex Guarga i Joan Martí a la roda de premsa / Lluís Franco

CatSalut ha defensat la concentració dels serveis d’alta especialització, en base als resultats qualitatius que ofereix. Segons han explicat en una roda de premsa al Parc Taulí, aquest procés va començar a plantejar-se a l’any 2009, en el marc de la reordenació dels serveis terciaris, i és un model que funciona a la majoria de països europeus.

El gerent de Serveis Assistencials de l’Àrea de CatSalut, Àlex Guarga, ha explicat que “des de fa molts anys, a tota Europa els serveis de gran complexitat s’intenten orientar amb un criteri en base als resultats”, per aquest motiu, Guarga defensa que quan es dona un nombre “reduït” de casos, la recomanació és, que “aquestes prestacions es facin en un nombre reduït de centres”. Segons Guarga, el sistema està avaluat i funciona.

“En el cas de l’oncologia, hi ha els resultats que ens demostren, que concentrant les cirurgies de tumors poc freqüents, la mortalitat es redueix entre un 30 i un 70%”, assegurava el gerent de Projectes Assistencials.

Tot i que el servei i les dues oncòlogues es traslladaran a partir del dia 1 de febrer a la Vall d’Hebron, el Taulí mantindrà una part. Segons ha explicat Guarga, els pacients que estan en fase de revisió – aquells que fa més de 3 anys que estan donats d’alta –, i que han de fer visites cada 6 mesos, continuaran fent-les al Parc Taulí. Aquestes revisions les faran les dues oncòlogues que els tractaven fins ara. Tot i això, Vall d’Hebron s’encarregarà de tots els nous casos, les cirurgies i els tractaments.

El Taulí no perdrà força

Des de Catsalut han explicat que el Taulí serà referent en altres casos com per exemple l’atenció al pacient de politraumatismes, la neonatologia i el tractament al càncer d’ovaris.  La directora executiva de l’Hospital, Cristina Carod, ha assegurat que el Taulí no perdrà múscul en la seva àrea de pediatria. Carod també ha defensat els resultats de la concentració. “Si mirem en macro, els resultats milloren”, assegurava.

 Preguntat sobre les reaccions de les famílies al trasllat del servei. El director General de la Corporació Sanitària del Taulí, Joan Martí, assegurava que hi havia opinions de tot tipus, però que la principal preocupació era referent als desplaçaments.

Comentaris
To Top