Ciutat

Fes passar la calor a la llera del riu Ripoll!

Si comparem una imatge aèria del pas del riu Ripoll per Sabadell d’aquest mateix any amb una del juliol del 2019 podríem trobar,  en un tres i no res, més de set diferències. Moltes més. Si bé la pandèmia sanitària que ens colpeja ha limitat la mobilitat i ha trencat els nostres esquemes d’estiu, també ens ha obligat a redescobrir in situ les meravelles de la ciutat. I el riu Ripoll s’ha endut el protagonisme.

Els passejos permesos a la fase 0, –cercant un espai que allunyés els passejants del nucli urbà– així com el boca a boca, són els dos factors que han estimulat l’oci a un espai de la ciutat que ha estat, durant molts anys, poc més que una zona latent.

En aquesta comparació d’imatges, d’un estiu a un altre, trobaríem una explosió de colors i moviment. Una corrent del riu interrompuda per banyistes i fileres de tovalloles que busquen un racó a la llera del riu. Des dels bassals a la baixada de Sant Oleguer fins a l’últim tram que connecta amb Can Puiggener, els banyistes s’hi fan espai les tardes d’estiu.

I, per descomptat, és un lloc per a totes les edats: fins i tot es veu una filera de cadires a la zona baixa del riu perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin refrescar-se amb tota seguretat. Aquest estiu, el riu s’omple de vida.

Nous adeptes

La Míriam Ruiz és una de les noves banyistes que trepitja per primer cop el Ripoll. Veïna de Sant Julià, durant l’Estat d’Alarma contemplava la pràctica d’esport en el terme municipal i va llançar-se a fer senderisme pel Ripoll. “El bosc de Sant Julià el tenia massa vist, calia buscar un nou espai”, explica.

Ara, hi va pràcticament cada tarda amb els seus amics Abril i Ramon i organitzen activitats de tota mena: des de partides a les cartes aquàtiques de l’UNO fins a competicions de pales que acaben amb autèntiques apostes esportives. “Avui, qui perdi la partida, paga el sopar”, expliquen.

Joves refrescant-se al riu Ripoll / V.R.

Joves refrescant-se al riu Ripoll / V.Rovira

L’espai també està destinat a famílies que volen esgotar l’energia dels nens. És el cas de la Minerva Reyes, que porta els nens a banyar-se al riu cada dijous. “Per fer-los viure l’estiu”, explica. Propietària d’un bar, la Minerva i el seu marit es queden sense vacances i volen que repercuteixi “el menys possible” en els seus fills: “Com els hi dius a dos terratrèmols de cinc i set anys que han de quedar-se a casa?”, es pregunta. Ella tampoc havia freqüentat mai el Ripoll, però una amiga seva li va recomanar anar amb els petits per remullar-se. “Bastant temps han estat confinats, els hi toca gaudir com cal”.

D’altres, com el Manel Fort i la Cristina Sánchez, hi passaven molt sovint fent ciclisme. Però aquest és el primer any que s’atreveixen a capbussar-se al riu: “És molt fresqueta, l’aigua”.

Les piscines, pel cap de setmana

Si el riu s’omple especialment de dilluns a divendres, el cap de setmana és per remullar-se a la piscina: l’aforament tant a la Bassa com a la resta de piscines és pràcticament ple cada dissabte i diumenge (s’han habilitat dos torns diaris i es permet un 50% de l’aforament total). Malgrat això, la Bassa només va esgotar un dia totes les entrades, el dissabte 15 de juliol.

A l’espera de dades oficials, la tònica és diferent els dies d’entre setmana. Segons ha pogut saber el D.S., de dilluns a divendres (i fins a dia d’avui), les piscines municipals absorbeixen al voltant de la meitat d’usuaris permesos, tot i que durant les tardes l’afluència creix tímidament.

Gos al riu Ripoll / V.R.

Els gossos aprofiten també per remullar-se al riu / Victòria Rovira

Comentaris
To Top