Ciutat

El perill de les piscines al balcó: quan massa pes pot fer caure una estructura

L’arribada de l’estiu i el fet que molts sabadellencs no podran marxar aquest any de vacances ha emès a què hagi proliferat la compra de piscines inflables. Tot i això, no tots els balcons i terrasses aguanten el pes que pot arribar a suposar una instal·lació d’aquestes característiques. Sense anar més lluny, a principis de juliol, a Terrassa, una piscina va provocar l’enfondrament d’un sostre situat sobre d’un bar. La situació va obligar a precintar l’establiment, que s’ha de sotmetre a obres de reparació.

Què cal tenir en compte?

El perill és fer suportar una sobrecàrrega a l’estructura que superi aquella per la qual és apta i està calculada. “En edificació residencial, la sobrecàrrega d’ús que la normativa estableix és de 200 quilos per metre quadrat. Això pot semblar força, però és molt comú que la gent subestimi el pes de l’aigua i no sigui conscient que aquest valor traduït en alçada d’aigua equivaldria només a 20 centímetres”, explica Òscar Sardeny, arquitecte del despatx S+G Arquitectes. És a dir, amb un pam d’aigua ja estem a la línia.

“És molt comú que la gent pregunti com pot ser de gran la piscina, però en realitat no importa tant el valor absolut de quant pesa la piscina en total tenint en compte la seva extensió, sinó l’alçada d’aigua, perquè l’important és el valor superficial de la càrrega, és a dir, per metre quadrat, pel qual s’ha calculat la totalitat del sostre de l’estructura”, apunta l’arquitecte.

No importa tant quant pesa una piscina, sinó l’alçada”

Evidentment, si la piscina és molt reduïda, per exemple, per a nens petits, d’un metre de radi, té un efecte tan puntual que acceptaria una major alçada d’aigua, però només en aquests casos, donat que si es tracta de piscines de major tamany el volum d’aigua també augmenta.

Un altre element a tenir en compte és on se situa: “La col·locació en concret de la piscina sobre l’estructura també es important, ja que no és el mateix situar-la just damunt o molt a prop d’un pilar o mur de càrrega, que allunyada d’aquests, on la flexió que provocaría sobre el sostre seria major”, afegeix Sardeny.

“Cal saber segur si on anirà la piscina és o no un sostre”

Totes aquestes limitacions afecten els balcons i terrasses, tant aquelles fetes d’obra com les que disposen d’altres tipus de terra, com vidre o d’algun tipus de metall, però també altres tipus de sortides que no es troben directament a terra. “Primer de tot, és important assegurar-se que el suport sobre el que anirà la piscina és realment un sostre, ja que sovint la gent que ens consulta resulta que té una terrassa disposada directament sobre el terreny, sense edificació a sota”, adverteix. En aquest casos no hi ha cap limitació de pes d’aigua, perquè no hi ha una estructura, sinó terres que poden suportar una gran càrrega.

Comentaris
To Top