Ciutat

L’onada de calor posa Sabadell en risc d’incendi

Dos ADF fan tasques de prevenció al rodal / ÓSCAR ESPINOSA

Amb l’arribada de les altes temperatures, el risc d’incendi augmenta exponencialment. I Sabadell, per poca o molta massa forestal que tingui, no està exempta de patir un incendi de conseqüències imprevisibles.

Enguany, i a diferència de la resta d’estius on amb l’arribada de les primeres onades de calor, Bombers de la Generalitat de Catalunya, ADF, Protecció Civil i d’altres cossos d’emergències es preparen per fer front a una catàstrofe natural, les abundats pluges de la primavera, la disminució de tasques forestals, fruit del confinament provocat per la Covid-19, i les altes temperatures que s’estan registrant a Sabadell, generen un còctel perfecte perquè una guspira s’acabi convertint en un incendi.

Si bé és cert que fins al juny passat les pluges van permetre mantenir el sotabosc força humit, aquest mes ha estat molt calorós, segons afirma Pepe Hervás, coordinador de la delegació de la ciutat: “Hi ha hagut anys que en aquesta època estàvem més fotuts que ara, però havíem pogut fer més feina al bosc”, lamenta.

A Sabadell, cada tarda de dilluns a divendres -i durant quatre hores-, sis voluntaris repartits en dos vehicles, pentinen les zones boscoses de la ciutat. Juntament amb l’ADF, Protecció Civil està en alerta màxima davant d’aquest elevat risc d’incendi: “Som un grup de 15 persones, que es pot ampliar fins a 45, que estem activats per si se’ns requereix la nostra ajuda”, explica Luis de la Tor. Ambdues entitats expliquen que durant el cap de setmana poden arribar a doblar el nombre de voluntaris.

Togores i la Serra de Sant Iscle

Al terme municipal de Sabadell hi ha dos punts crítics, segons l’Agrupació de Defensa Forestal de Sabadell. Segons comenta Pepe Hervás, Togores i la Serra de Sant Iscle -a cavall entre Sabadell i Castellar del Vallès-, són dues de les zones marcades amb vermell: “A la part de Togores hi tenim molta massa forestal, com passa a la Serra de Sant Iscle”, avisava. En la mateixa línia afegeix: “Ara com ara estem en alerta màxima. En aquests moments estem en alfa 1, però si continua així arribarem al nivell 3 al llarg del cap de setmana. Si no venen pluges d’aquí a una o dues setmanes, tindrem una càrrega bastant important de combustible”.

A dia d’avui, encara que aquestes zones forestals del Rodal s’hagin convertit en les més sensibles de cara a un possible incendi, a Sabadell també hi ha d’altres zones, com el bosc de Can Deu, on els ADF realitzen controls periòdics sobre el terreny: “és molt pròxim a zones habitades i això genera pressió veïnal i, per tant, risc. Tot i aquest escenari, les ventades van fer una mica de neteja”.

Durant el darrer més, l’ADF s’ha encarregat, entre les nombroses tasques de control, fer un seguiment a les màquines agrícoles durant la sega de blat, que ha permès arribar a finals de juliol i principis d’agost amb la feina feta: “A Sabadell està tot segat des de fa dues setmanes. Això és una gran notícia perquè limita el risc d’incendi”, assegura.

Tot i veure algunes escenes i imatges desoladores, com les publicades en la passada edició per Diari de Sabadell, sobre la brutícia al Ripoll, Pepe Hervás destaca “el bon comportament de la gent” després de la Covid-19: “No veiem coses estranyes, però no es pot abaixar la guàrdia. Si volem continuar passejant pel bosc i gaudint del nostre entorn, cal que cuidem el nostre patrimoni, que per petit que sigui, és d’un enorme valor. Depèn de tots mantenir els boscos nets sense burilles ni material que pugui ser inflamable”, sentenciava.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top