Ciutat

S’encenen els llums d’alarma

Les entitats principals de la ciutat alerten del risc econòmic davant un hipotètic confinament domiciliari durant el cap de setmana. El sector de l’hostaleria avisa que hi ha una sensació “d’agonia” per les restriccions

El xamfrà entre la carretera de Barcelona i la de Molins de Rei, diumenge al vespre, desert / victòria rovira

[Manel Camps / Guillem Plans]

A l’horitzó s’intueixen cada vegada més restriccions per frenar el contagi del coronavirus. Després que aquest diumenge es declarés el toc de queda des de les 22 h fins a les 6 h, hi ha sobre la taula la possibilitat d’implementar un confinament total de caps de setmana. Qui va obrir la possibilitat va ser la portaveu del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó, ahir amb l’argument de “reduir la interacció social”. 

Si aquest pas s’acabés produint, seria un cop molt dur per a l’activitat econòmica de la ciutat: “Seria dolorós. Esperem que no s’arribi a la necessitat de fer-ho. Tots sabem què passa quan hi ha un confinament domiciliari com el que vam viure el mes d’abril passat. Moltes empreses i autònoms estan al llindar de tancar i perdre l’activitat”, avisa Ramon Alberich, president de la Cambra de Comerç de Sabadell.

En la mateixa línia, el màxim representant de l’entitat sabadellenca ja lamentava haver arribat a aquest escenari. “Gran part dels contagis no es produeixen dins les activitats –econòmiques– pròpiament dites. Tenim la sensació que paguem justos per pecadors amb unes mesures que provoquen un dany greu”, assegura el president de l’entitat cameral.

Davant aquesta situació de màxima incertesa, “les administracions han d’oferir un suport directe, de compte corrent a compte corrent”, comenta Alícia Bosch, presidenta del Centre Metal·lúrgic de Sabadell.

Des de Xarxa Onion no titubegen. El seu president, Arnau Bonada, assegura que amb aquesta mesura “s’acabarà d’arruïnar l’activitat econòmica. Seria una catàstrofe”. Bonada afegeix que “estem enfonsant el sistema tradicional. El dissabte, per exemple, és el dia fort per a sectors com moda, tecnologia, etc. Seria el contrari a una mesura quirúrgica”. Sobre els efectes del confinament nocturn, l’economista explica que “és difícil parlar en nom de tots. Aquesta mesura, molt quirúrgica, afecta col·lectius concrets i davant aquesta situació és més fàcil trobar compensacions econòmiques, com al sector dels taxis”, detalla.

La presidenta del Gremi de Fabricants, Rosvi Moix, alerta de la importància cabdal de seguir totes les mesures de salut per evitar mals majors. “El que està passant és molt greu. Tots hem de ser responsables de manera individual i col·lectiva. Només d’aquesta manera l’economia podrà tirar endavant”. Un missatge compartit per Núria Aymerich, representant de SBD Cercle d’Entitats quan apel·lava a “mantenir l’equació del control de la pandèmia i l’activitat econòmica, fem una crida a la responsabilitat absoluta personal i col·lectiva”.

Primera nit de toc de queda a Sabadell / V.ROVIRA

Una estocada més a la restauració

Després d’encarrilar gairebé dues setmanes de tancament, el sector de la restauració encara mantenia certa esperança que la seva situació millorés. Però amb l’aplicació del toc de queda, els serveis de bars i restaurants encara es veuran més restringits. Tots els establiments, tant comercials com de restauració, hauran de tancar a les 21 h. Aquesta també serà l’hora límit per servir menjar per emportar als clients que s’hi acostin. El servei a domicili, per altra banda, estarà prohibit a partir de les 22 h.

“És una bufetada que no et deixa fer cap pas endavant. La sensació és d’agonia, ja que l’esperança de poder obrir se’n va al pou. El menjar per emportar està bé, però la majoria de negocis no estan pensats per això, i no els serveix ni per cobrir despeses”, lamenta el president del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell, Jordi Roca.

Respecte a l’hora de tancament, a més, té la sensació que s’ha discriminat la restauració: “No han tingut sensibilitat amb el sector, ens veiem apartats de la resta de negocis. Si ens deixessin servir fins a les 23 h, estaríem salvant el sopar, podríem oferir un servei digne. Se’ns ha limitat molt, és impossible que els vagi d’una hora”, es queixa Roca. Reclama que una obertura de restaurants i bars seria segura si hi hagués “control i una estratègia clara, concisa i ben portada”.

Tanmateix, encara podria haver estat pitjor. En primera instància, el Govern de la Generalitat havia limitat, també fins a les 21 h, el servei de menjar a domicili: “A última hora, ens van dir que els establiments, encara que hauran d’estar tancats i no s’hi podrà recollir menjar, podran portar-ne a casa. Dins del drama, encara en vam sortir ben parats, perquè és una hora d’or per a l’hostaleria. Suposaria perdre molts diners, i encara seria més dur en el context en què estem”, opina el gerent de Sabadell Comerç del Centre, Jordi Obradors.

Comentaris
To Top