Publicitat
Ciutat

Els portàtils no arriben

Ni connectivitat a internet, ni dispositius digitals. Sis setmanes després de l’inici de curs no han arribat els recursos amb què Educació havia de proveir els centres perquè, en cas d’un segon confinament, cap alumne no es quedi despenjat i sense poder seguir les classes des de casa. Tampoc no han arribat els ordinadors per als 2.200 docents de Sabadell que, tot i ser servidors públics, en el supòsit d’haver de fer quarantena han d’utilitzar eines personals per poder continuar treballant.

Els centres educatius, mentrestant, presten tauletes o portàtils que ja tenen a la seva disposició –propietat seva, del departament o donats per l’Ajuntament–perquè tots els alumnes que han d’estar 10 dies aïllats puguin continuar les classes. Si el nombre de grups confinats creixés, però, molts centres admeten que no podrien abastir tots els estudiants. Aquesta situació generaria una gran desigualtat que afectaria aquells alumnes que no disposen d’ordinador, tauleta o connexió.

La bretxa digital –que ja es va evidenciar el març passat amb el tancament de les escoles– amenaça a tornar a aflorar dràsticament a l’educació. “Els dispositius haurien d’estar des de setembre, perquè ens trobem amb confinaments cada setmana. El departament sap que les escoles ens ho maneguem, aleshores la responsabilitat ens cau a nosaltres”, explica el director de l’escola Joaquim Blume, Domingo Rodríguez.

“Nosaltres estem fent préstecs. Ho solucionem com podem, perquè tenim pocs dispositius. Però si ens confinen 15 grups de cop, com ha passat a algun centre de Sabadell, no en tindríem prou. Això sí, ens n’anem sortint”, apunta el director de l’institut Miquel Crusafont, Robert Velàsquez.

La comanda, en procés

Educació preveia que, per a aquest inici de curs, tots els alumnes de tercer i quart d’ESO, batxillerat i formació professional disposessin d’un dispositiu. Tot i ser propietat del centre, el podrien usar en cas d’emergència per fer classe des de casa. Més tard, es donaria resposta a altres cursos, preferentment al cicle superior de primària, 5è i 6è.

Però els dispositius encara trigaran. Durant l’estiu, el departament va recollir a través d’un aplicatiu les necessitats digitals dels centres educatius. Tanmateix, des d’aleshores es carrega un enorme retard, a causa de les modificacions en les matrícules i de l’augment de docents a les plantilles com a reforç per a la Covid, Educació encara ha de recollir la demanda de les escoles i els instituts. Un procés que s’allargarà fins al 2 de novembre.

“Al juliol vam enviar les necessitats i les previsions, des de 1r fins a 6è de primària. Ho vam fer després que els mestres ens diguessin quins alumnes tenen connexió i tauleta o ordinador”, explica el procés el director de l’escola Amadeu Vives, Rafa Brualla. “Ens van dir que a principis de curs disposaríem dels dispositius... El que sí que sabem és que s’ha posat en marxa i, en un moment o altre, arribaran”.

Publicitat

Aquest retard, malauradament, ha accentuat la bretxa digital que ja pateixen alguns alumnes. L’escola Joan Maragall, de Can Puiggener, disposa de tauletes, però molts alumnes no tenen connectivitat. En aquest centre han fet una comanda d’una cinquantena de dispositius i connectivitat per a alumnes de 5è i 6è. La directora, Cristina Amat, explica que, en determinats cursos, s’ha optat per entregar dossiers de treball en paper a alguns dels grups que s’han hagut d’aïllar. Per altra banda, “els més grans, si tenen ordinador, se’ls envia la matèria a través del Classroom”, afegeix. Ara bé, hi ha alumnes que han de recórrer al mòbil dels pares.

Un nen amb una tauleta digital / D.S.

Al marge dels alumnes, hi ha professors que també pateixen la falta de dispositius digitals. Cristina Amat ho exemplifica: “Hi ha mestres que es troben que a casa seva només hi ha un ordinador per teletreballar”, resumeix. Aquesta situació –conclou– resulta un problema si hi ha més familiars que necessitin utilitzar-lo.

Lluny del març passat

En qualsevol cas, els centres educatius tenen molt més marge de maniobra que el març passat. Ara, escoles i instituts disposen de més mitjans i previsió per assegurar-se que els alumnes tinguin recursos: “Estem en un moment molt complicat i tothom hi posa de la seva part. Amb el que tenim, ens ho gestionem bé i podem anar tirant”, expressa Carme Garcia, directora de l’escola La Floresta, qui també reconeix que “l’ideal seria que tothom tingués un ordinador”.

Durant el maig passat, l’Ajuntament va repartir unes 350 tauletes digitals amb connexió a diferents escoles, segons el grau de necessitat. Hi va invertir prop de 80.000 euros. Uns recursos que es van afegir al miler de dispositius que la Generalitat va fer arribar a la ciutat.

Aquest material, sumat al que ja tenien els centres i al que han adquirit algunes famílies “després de fer un esforç” –tal com admet una de les directores consultades– aconsegueixen calmar les necessitats, de moment.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top