Publicitat
Ciutat

Front vallesà per reclamar veu en les restriccions

Les principals ciutats vallesanes reclamen poder participar en les decisions que es prenguin per prevenir el contagi partint de l’experiència i la proximitat

Jordi Ballart, Ignasi Giménez i Marta Farrés, analitzen l'actual situació / ALBERT SEGURA

Els alcaldes del Vallès Occidental reclamen al Govern de la Generalitat poder tenir pes a l’hora de decidir com actuar en les noves mesures vinculades a frenar l’expansió del coronavirus. Retreuen que no se’ls consulti i únicament se’ls informi de les accions que es preveu dur a terme, i que fins i tot en algunes ocasions se n’assabentin per la premsa.

Tot i que els principals alcaldes coincideixen en admetre que les circumstàncies actuals deixen poc marge, apunten que la comunicació podria ser més àgil. “Des del primer moment ens vam oferir des del món municipal a col·laborar i a posar a disposició la logística i l’estructura dels Ajuntaments”, apunta l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. “Nosaltres sabem quines dificultats pot haver-hi a l’hora d’implementar les mesures que es proposen”, afegeix l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. En aquest sentit, apunten que aquesta desconeixença de les capacitats d’implantació de certes mesures s’agreuja quan les decisions es prenen amb poc marge, com per exemple la declaració d’estat d’alarma del govern espanyol diumenge i la conseqüent decisió del govern català d’aplicar un toc de queda aquell mateix vespre, quan no es va tenir ni informació ni temps suficients per saber on destinar els efectius policials.

És per aquest motiu que els alcaldes denuncien manca d’entesa. “No hi ha un sistema de co-governança en relació a què cal fer, són mesures que tenen un impacte en les finances municipals, des de la desinfecció de centres escolars fins al tancament de bars, restaurants i centres d’estètica, les reunions només serveixen per traslladar-nos les decisions ja preses”, denuncia Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar.

Reunions telemàtiques

La relació entre la Generalitat i els ajuntaments s’ha fet de manera periòdica a través de reunions telemàtiques com la prevista per avui, amb un Consell d’Alcaldes en què hi participarà el delegat del Govern, Juli Fernàndez, i la gerent de l’Àmbit Metropolità Nord de Salut, Anna Aran.  Els alcaldes esperen un canvi en aquestes trobades, on se’ls tingui en compte a l’hora de prendre decisions.

Un nou confinament, més a prop

El Govern de la Generalitat segueix treballant en les mesures que s’han de fer públiques entre dijous i divendres. Entre elles, la més esbombada durant tota aquesta setmana és un confinament, però la seva naturalesa no ha estat encara definida.

D’entrada s’havia posat sobre la taula el tancament domiciliari en dues modalitats, una de cap de setmana, coincidint amb les hores d’inici del toc de queda de divendres a la nit i l’acabament dilluns al matí, o un altre de total, intensiu i curt, segurament d’uns 15 dies. Aquesta opció, però, ara per ara no és viable, donat que les competències per a decretar un tancament d’aquestes característiques recauen en el govern espanyol, i aquest ja ha dit que no té previst executar-lo en cap dels territoris que configuren l’Estat.

Així doncs, es podria parlar d’un confinament territorial. Una de les opcions seria aplicar un que englobés un tancament del país com el que ja han decretat a dia d’avui comunitats com Euskadi o la Rioja. L’altra opció podria ser un tancament dels limits municipals o per regió sanitària, de manera que es limités la mobilitat com es va fer en les fases avançades de la primera onada.

Al llarg d’avui es coneixeran més detalls, que es podrien aplicar divendres.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top