Publicitat
Ciutat

Tancar la restauració no ha doblegat la corba

Un bar de Sabadell, amb algunes taules buides, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

El tancament de bars i restaurants no ha aconseguit doblegar la corba de contagis del coronavirus ni els ingressos al Parc Taulí. Tot al contrari, es continuen multiplicant setmana rere setmana. Completats avui els 14 dies des de l’inici de les noves restriccions, el Departament de Salut preveu totes les opcions menys el confinament domiciliari –el podria tombar la justícia perquè no el preveu l’estat d’alarma–. Per això, pròximament es preveu accentuar la limitació de la mobilitat amb la reducció o el tancament de cinemes, teatres i pistes esportives, per exemple.

“El tancament de bars i restaurants no ha estat tan efectiu com s’esperava”, remarca el cap de Malalties Infeccioses del Taulí, el doctor Manel Cervantes, que subratlla que tot i que s’ha reduït la mobilitat, el problema ve quan les persones que no poden anar a aquests llocs es traslladen en espais tancats: a casa, on en alguns casos les normes es relaxen i la transmissió de la malaltia és més factible.

Hi coincideix el director d’Epidemiologia i Salut Pública de l’hospital de Sant Pau i professor de la UAB, el doctor Xavier Bonfill, que considera que aquesta mesura “és limitada”, sobretot si després es donen imatges com la del cap de setmana passat amb un botellón de 100 persones a Sant Quirze. “Si es tanquen bars però alhora hi ha llocs alternatius sense mesures de protecció, no serveix de res”, denuncia. La reducció de la mobilitat seria un dels factors, segons els experts, que hauria permès baixar la velocitat de transmissió de la malaltia (Rt) d’1,50 a 1,34 en aquest període, sent igualment alta tenint en compte que segons els criteris tècnics no hauria de superar l’1.

Creixement continuat

Les dades mostren un creixement continuat de la pandèmia, amb l’única excepció que la mortalitat a hores d’ara no és comparable amb les grans xifres de la primera onada viscuda el març.

Publicitat

Al Taulí, des del 15 al 28 d’octubre, el nombre de pacients ingressats per coronavirus ha incrementat un 30,2%, de 86 a 112 persones. I es mira amb atenció l’UCI, on només en aquest període s’ha passat d’11 a 24 ingressats (+118,1%). “Cada setmana tenim una vintena de malalts més ingressats i ja passem dels 20 crítics”, alerta Cervantes, que preveu un augment d’ingressos en els propers dies en la línia del que passa a tot Catalunya.

L’índex de rebrot també ha continuat a l’alça tot el mes, tocant sostre dijous passat, 22 d’octubre, a 831 punts. I va baixar a 790,8 punts al cap de dos dies, sent aquestes les darreres dades validades pel Departament de Salut. En general, “estem en una situació difícil, no només pel nombre de casos positius sinó també per la progressiva pressió dels pacients més greus a les UCIs”, lamenta Bonfill, resident a Sant Quirze i coneixedor de la realitat sabadellenca com a extreballador del Taulí.

Reforçar el seguiment

Tant Cervantes com Bonfill ressalten la importància de reforçar el sistema sanitari perquè pugui fer un correcte seguiment dels casos positius, especialment des de l’atenció primària. I, alhora, juntament amb Salut, reclamen que totes les persones que hagin de fer quarantena la facin, ja que el 40%, segons Salut, no la compleixen correctament.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top