Publicitat
DSTaula

Castanyada confinada

La castanya gallega va a 6,5 euros/kg a Fruites Diego
La castanya gallega va a 6,5 euros/kg a Fruites Diego / LLUÍS FRANCO

Castanyatorreu-la a casa

Enguany, els carrers de Sabadell no comptaran amb els tradicionals punts de venda de castanyes, ja que l’Ajuntament no n’ha concedit autoritzacions. No veurem, doncs, les tradicionals torradores d’estudiants per sufragar part del cost dels viatges de finals de curs. Ara bé, torrar castanyes no és tan difícil! La llar de foc és ideal, però com a alternativa més assequible podem emprar una paella: caldrà més paciència i no tindrà gust de brasa, però és una alternativa.

Les podem comprar a parades com Fruites Diego (al Mercat Central) on les gallegues van a 6,5 euros/kg. “Ep! Les gallegues són les més bones”, diuen. Una dona gran demana un quilo i fa un ai las: “És trist, això d’enguany”. La paradista li contesta: “Doncs el meu marit i jo ens beurem una ampolleta de mistela i a fer la pepa”. De fet, s’indigna la davant la possibilitat que la gent se salti la prohibició: “Dilluns tindrem rebrots i llavors la gent es queixarà”, lamenta. I de forma sorneguera, diu que enguany ja no caldrà angoixar-se per què cuinar als àpats de Nadal.

A la fruiteria J. Andújar també reconeixen que, ara per ara, la venda de castanyes està molt aturada. “Pensava que com els nois no poden posar paradeta, es vendrien més al mercat. Però i ara! Potser el cap de setmana s’anima més”, expliquen.

‘Handcraft’per a la canalla!

Estem vivint situacions complicades, però no hem de perdre la il·lusió”. És el que Emy Farré ha escrit a la pissarra de la seva parada de manualitats infantils, dins el Mercat Central.

Per això, aquest peculiar taller de handcraft (dins un mercat) va oferir la setmana passada uns tallers inspirats en Halloween. “Jo soc més partidària de la castanyada, però m’hi van obligar”, diu Farré entre rialles.

A banda de carabasses i fantasmes, també han fet manualitats de tardor, amb fulles i pinyes.

Però aquesta setmana els tallers ja estan protagonitzats, de ple, per la castanyada. De fet, avui, demà i dissabte impartirà tallers infantils per aprendre a fer panellets. “Només quedarà que se’ls enduguin a casa per coure’ls la tarda de dissabte”, explica Farré.

I és que el toc de queda i tancament de bars i restaurants hauria de propiciar, a parer de Farré, un reviscolament de la tradició. “Vull imaginar que la gent estarà a casa amb els moniatos al forn”.

A més, sosté, ara no hi ha excusa. “És que no tenen secret, a Internet trobes les receptes dels panellets, dels moniatos o de qualsevol menjar relacionat amb aquesta diada”, explica mentre abraça una senyora castanyera que ha plantat a la porta de la parada. I explica l’anècdota: “L’he feta amb mascareta, clar. I és molt bo perquè un nen em va dir l’altre dia que li havia d’apujar, perquè se li veia el nas!”.

‘Marró glacé’tot ve de viladrau

L’agrobotiga El Rodal (carrer de la Unió, 46) ofereix aquests dies tant castanya com diferents derivats. “Tot prové de Viladrau, al Montseny, on han engegat un projecte agroecològic amb l’objectiu recuperar els castanyers i elaborar productes derivats”, diu Laura Vicenç, una de les treballadores de l’ecobotiga.

Per una banda, la pròpia castanya ja cuinada (i empaquetada al buit), que només cal escalfar i amb la qual també es pot cuinar receptes de tardor. Està torrada amb fusta de castanyer i pelada a mà. Digestiva, rica en fibra, carbohidrats d’absorció lenta, baixa en greixos i sense gluten.

A més, òbviament, de la mateixa malla de castanya fresca en cru. Per l’altra banda, a l’agrobotiga ofereixen bombons de castanya (una mena de marró glacé), així com melmelada de castanya.

Tot i que no en tenen al Rodal, l’agroexplotació Castanya de Viladrau també prepara castanyes en almívar, així com formatge amb castanya. Entre les conserves destaquen la crema de castanya al Brandy i la mousse de castanya (amb un toc de xocolata). I com no, elaboren un oli d’oliva verge extra macerat amb castanyes.

Per programar visites a l’obrador i els boscos de castanyers, consulteu la web castanyadeviladrau.cat.

Panellets, al teu forn o ‘take-away’

En aquest temps en què la intolerància al gluten ha crescut, els panellets s’alcen com un aliat gluten free. I és que la recepta per fer-los a casa és clarament aliada. Als forns no és del tot igual, ja que avui dia n’hi ha de molt de varietats i no tots els forns empren les mateixes receptes. En cas d’al·lèrgia, caldrà demanar.

Els fruits secs amb què estan fets també varien. L’ANC de Sabadell ha llançat aquesta setmana una campanya per conscienciar les famílies que comprin fruit sec produït al territori.

I si us fa mandra fer-los a casa, sempre queda l’opció de comprar-los al forn. O com es diu en aquests dies de modernitat, panellets take-away. A la fleca Centenari en trobareu artesans i de qualitat, així com a la Fleca i pastisseria E. Valls.

A la Pastisseria Sallés en trobareu tant de clàssic com alguns dolços de creació pròpia (com les carabassetes, farcits de praliné d’ametlla) i d’inspiració castellana (com els huesitos de santo).

A les pastisseries Art Bo es poden demanar panellets beguts, com ara de taronja i licor cointreau, així com els de Bayleys.

Igualment, el Forn Teca (antic forn Gutés) enfornen aquests dies un pa de Tots Sants (espelta integral ecològica amb castanyes i codonyat -una fruita que ara madura-), així com el pastís per a Tots Sants (de carabassa, moniato, nous i avellanes).

Fruitacodony i magranes

Després del canvi d’horari, ens trobem immersos en la tardor més profunda, amb els seus colors tan característics. Som en una època de l’any en què hi ha moltes fruites i hortalisses de temporada al seu millor moment.

A més, moltes d’elles seran collides als camps i conreus més propers a casa nostra durant aquests mesos i fins que arribi definitivament el fred cru de l’hivern.

Estem parlant de fruites com el caqui (que de vegades fa mandra menjar, però és molt gustós i neix fins i tot als patis interiors de les cases de Sabadell), la magrana (que va molt bé a les amanides o de postres, amb suc de taronja), la mandarina, la poma (que es pot bullir amb canyella), la pera (al forn i un raig de vi), la llimona i la taronja (per fer-hi suc), el codony (que serveix també per fer dolços al forn) i el raïm (que podeu afegir a una taula de formatges, tant per menjar com de decoració).

Tot i no ser producte fresc, també es pot complementar amb fruits secs, fruita assecada, fruita en conserva i confitures en general. Visca la tardor i els colors!

Moniatos, coure’ls com sempre

Tal com succeeix amb les castanyes, no hi podrà haver torradores al carrer. Per tant, si voleu moniatos, teniu dues opcions.

Per una banda, comprar-los fets. En trobareu a la parada Els fogons del Mercat (al Mercat Central), a 6,5 euros/kg. Com a preu orientatiu, cada peça pot sortir a entre 0,90 i 2 euros, depenent la mida. Un altre tipus de botiga que també ven moniatos fornejats són els forns de pa, com ara a la Fleca i pastisseria E. Valls (a l’avinguda de l’Onze de Setembre). Aquests dies previs a Tots Sants en trobareu a la majoria.

La possibilitat més treballada, evidentment, és comprar-los i que cadascú els cogui a casa seva. A la parada Fruites Diego en trobareu a 2,4 euros/kg. Aquests moniatos provenen de l’horta de Màlaga.

Publicitat
Comentaris
To Top