Publicitat
Oci i cultura

El futur dels cinemes a Sabadell penja d’un fil

El director del Saló Imperial i Eix Macià, Enric Gratacós, fa una crida a resistir

Façana del cinema Imperial / WIKIMEDIA COMMONS

L’ordre de tancament de les sales de cinema colpeja novament el sector. Oficialment, són dues setmanes. Tanmateix, en el sector donen per fet que s’allargarà. “Sembla que el mes de novembre passarà de llarg”, explica Enric Gratacós, director dels dos cinemes de Sabadell. L’esperança està posada en el fet que l’aturada social s’aixequi al desembre, per tal de poder remuntar amb la campanya de Nadal. “Enguany cau molt bé, amb molts festius en cap de setmana”, afegeix Gratacós.

Cine al Nadal?

Ara bé, aquest escenari no és més que una hipòtesi. I incerta. Ras i curt: “Perdrem també la campanya de Nadal? A hores d’ara no m’atreveixo a vaticinar res”. La incertesa davant el futur s’afegeix a les molt baixes dades d’assistència que han assolit els darrers quatre mesos, després de la reobertura en la fase de desescalada. Al juliol i l’agost van fer un 15% de la recaptació de l’any anterior. Al setembre va millorar, amb el 40% d’espectadors que havien fet el mateix mes del 2019. “Van entrar films com Tenet i Padre no hay más que uno 2, de Santiago Segura, que van activar la taquilla. Tot i això, vam perdre diners, però menys que els altres mesos”. L’octubre va tornar a caure al 15% del total. “És ruïnós”, diu Gratacós, sense eufemismes.

Tampoc és que la situació a Europa sigui millor: Bèlgica, Holanda i França han decretat el tancament provisional de cinemes. Itàlia ja fa setmanes que ho havia fet. I també s’han anunciat tancaments definitius, que dibuixen un fosc precedent. A Barcelona, els cinemes Balanyà (Sants), Texas (Gràcia) i Meliès (Gòtic) no reobriran.

Publicitat

Fins al març?

Així, quant temps aguantaran els cinemes a Sabadell? “L’altre dia vaig dir que tal com estan les coses, aguantaríem fins al març. Vaig ser massa pessimista”, revela Gratacós. “No ens desesperem!”. El gestor dels cinemes explica que estan a l’espera de rebre subvencions de la Generalitat i el Ministeri de Cultura, que insuflaran diners i optimisme. “No vull caure en la depressió. Encara dic més: resistir és vèncer”.

Guanyen Netflix i HBO?

De totes maneres, que el sector està en retrocés és una evidència: “L’exhibició està perdent espai davant les plataformes d’streaming”, diu Gratacós, qui sosté que amb aquesta crisi sanitària, plataformes com Netflix i HBO han guanyat “cinc anys” en la seva estratègia d’expansió. A més, els cinemes europeus tampoc són el que eren. “Ara representem el 6% del mercat internacional”, diu Gratacós, de forma que les majors no fan gaire cas de les necessitats europees.

Sense cartellera

En conseqüència, els lectors del Diari de Sabadell veuran que a partir d’ara no s’inserirà la cartellera amb els horaris dels cinemes a les pàgines de la secció d’Oci i Cultura. Tan sols a l’espera, però, del seu retorn.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top