Publicitat
SANTI VALLS I XAVIER GUERRERO

Set de vuit

[Per Santi Valls, regidor d’Esquerra Republicana i geògraf urbanista i Xavier Guerrero, exregidor d’Espai Públic de l’Ajuntament de Sabadell (2015-2019)]

A Sabadell fem un set de vuit, i no estem parlant del castell dels Saballuts del novembre del 2015. Parlem del set de vuit que fa l’actual govern de la ciutat respecte dels projectes planificats pel #GovernDeTransformació 2015-2019.

Però abans d’explicar aquests set de vuit, vegem la importància de les idees i de la seva planificació.

La planificació és la clau per estructurar les idees, perquè es converteixin en projectes que es construeixin i acabin sent realitat. Sense les idees i sense un model de ciutat, no hi hauria bons projectes. Durant el mandat passat, varen passar moltes coses, però una de molt important és que es va planificar un model de ciutat.

L’actual govern aprofita ara aquesta planificació, fa seus set de vuit dels projectes del govern anterior, i manifesta públicament que són clau i que suposaran una millora de la qualitat de vida. Analitzem-los:

1/8. Carrer de la Indústria sense cotxes. Al projecte del Centre, la remodelació del carrer de la Indústria ja era a la fase I, amb Sant Josep, Creueta i Tres Creus, amb l’objectiu d’ampliar l’àrea de vianants cap a aquest sector. El carrer de Sant Joan passava a ser només per a transport públic, i l’únic accés en cotxe que s’hi admetia era als aparcaments. Es convertia també la zona blava de Sant Josep en un edifici cultural i uns jardins. L’obra començava a Tres Creus, per la gran afluència de gent que té aquest tram.

2/8. Escola Pau Casals. Va ser un projecte guanyador de 100.000 euros als pressupostos participatius Construint Ciutat. Des de les primeres reunions amb la comunitat educativa del centre, va quedar clar que el projecte havia de ser molt més valent, i les primeres propostes ja multiplicaven per molt els 100.000 euros.

3/8. Nou centre d’interpretació de Can Gambús. El Pla de gestió agroforestal de Can Gambús, aprovat pel Ple el 2017, preveu que aquesta finca del rodal es converteixi en un centre de referència de producció agroecològica del Vallès. Una clara aposta pel parc agrari i per la producció sostenible.

4/8. Nova plaça de la Fuensanta. L’actual projecte és el mateix que es va presentar a les associacions de veïns en el seu dia. L’objectiu a llarg termini és fer d’aquest espai a Ca n’Oriac el nucli d’una nova àrea de vianants de Sabadell.

5/8. Camí escolar de l’escola Serra. Un altre guanyador del Construint Ciutat. Projecte ja presentat el 2019 a l’escola i als veïns, amb una bona acceptació.

6/8. Portal Sud. Un projecte planificat i pactat amb la Diputació de Barcelona, però redefinit per millorar-ne els accessos. Cal destacar la negociació amb Aena, que demanava molts diners pels seus terrenys afectats. La nova definició va minimitzar els terrenys afectats d’Aena, tot fent viable, així, l’operació urbanística.

7/8. Parc del Nord. El 2015 el parc era una muntanya de tones de terra contaminada. Després d’un costós sanejament del sòl, es va fer el concurs públic per definir-hi un gran parc. Se n’executarà ara una primera fase. El projecte complet inclou des de l’avinguda de Can Deu fins a Can Puiggener, travessant la carretera de Castellar, i tindrà una despesa total de més de 18 milions d’euros.

8/8. Jardí urbà de Campoamor. En l’anterior mandat es va planificar, amb fons europeus, una remodelació total del mercat per rellançar l’economia del barri. El nou govern ha decidit utilitzar aquests recursos per fer una plaça en lloc de remodelar el mercat.

En total, són set de vuit projectes ideats pel Govern de Transformació els que l’actual govern del PSC, Junts i Podemos es fa seus. Seria bo que fossin agraïts amb l’herència rebuda.

Estem molt contents i acceptem de grat els petits canvis en els projectes si això fa que s’acabin executant, perquè milloraran la qualitat de vida dels nostres veïns.

Publicitat
Comentaris
To Top