Ciutat

El Taulí descobreix com trobar abans els càncers de fetge

Els investigadors del Taulí Juan Francisco Delgado i Xavi Gallego han descobert una tècnica que permet saber amb un any d’antelació que un pacient tindrà càncer de fetge, fet que permetrà tractar-lo abans i augmentar la seva esperança de vida. El projecte Taby Diagnostics és únic al món, estan patentant la seva tecnologia i es constituirà com a empresa (spin-off) del Taulí gràcies a una beca de la Generalitat, la qual cosa els permetrà buscar el finançament necessari per poder desenvolupar el kit de diagnòstic i fer que arribi a la societat.

Delgado i Gallego, a l’edifici Santa Fe del Taulí / LLUÍS FRANCO

Actualment, aquesta malaltia té una mortalitat molt alta: el 95% d’usuaris que la pateixen moren com a màxim cinc anys després del diagnòstic. I a dia d’avui el problema és que només es detecten la meitat de casos, a partir d’una ecografia. “Amb la tècnica actual se t’escapen la meitat”, subratlla el Dr. Delgado, immunòleg. Els responsables del projecte expliquen que tal com es tracta ara el càncer de fetge, generalment els pacients es troben en estadis tan avançats que no es poden curar amb l’extirpació del tumor i només hi ha tractaments farmacològics pal·liatius.

Tractar amb antel·lació

La seva descoberta identifica anticossos de pacients amb risc de patir càncer de fetge. Detectant-los abans, poden saber fins a un any vista que aquestes persones patiran la malaltia gràcies a una prova serològica, que consisteix en extreure sang, i es faria a pacients cirròtics, més propensos a patir-la. Gallego, biòleg, explica que “es mesuren els anticossos contra l’alfafetoproteína, que està molt lligada al càncer de fetge”. I si els pacients tenen aquests anticossos, “diem que en un any vista patiran càncer de fetge perquè és el que realment hem vist”. 

El seu mètode és pioner. “No ho fa ningú, els mètodes actuals que existeixen no són prou sensibles per detectar aquests pacients i nosaltres doblem la quantitat de pacients que podem diagnosticar de forma precoç. Aquí sí que hi ha un avantatge competitiu respecte el que hi ha al mercat”, emfatitza Xavi Gallego, encarregat de traslladar el coneixement generat per la recerca a la societat. 

El director de Recerca i Innovació del Parc Taulí, Lluís Blanch, remarca que “és un dels projectes més importants que té ara el Taulí” perquè respon a una necessitat de la societat com és detectar precoçment un tipus de càncer. I “qualsevol projecte que arriba en aquest estat de maduresa és un gran projecte per qualsevol institució”.

 Amb la seva tècnica, el tractament es pot aplicar abans multiplicant la supervivència dels pacients. De moment, en l’estudi que han fet “no hi ha hagut cap pacient que hagi tingut anticossos i no hagi desenvolupat el càncer”, destaca Juan Francisco Delgado. 

Per poder portar el projecte al mercat, han calculat que necessiten uns 5 milions d’euros per desenvolupar el kit de diagnòstic amb què ho farien. Ara l’estan patentant, busquen aquest finançament i creuen que en cinc anys la tècnica ja es podria estar utilitzant als hospitals.

El projecte va començar el 2017. Entre validacions clíniques amb pacients, el pas pel comitè d’ètica perquè els aprovi els estudis, buscar finançament, etc, han arribat fins a dia d’avui. I ara han rebut una beca de l’Agència de Gestió d’Ajunts Universitats i de Recerca (AGAUR) que financia el sou d’un emprenedor durant un any i mig perquè pugui desenvolupar el projecte. En aquest cas la persona beneficiària de l’ajut és Xavi Gallego, fins ara cap d’Innovació del Taulí. “De portar 47 projectes a poder-me centrar en un fa que avancem molt més ràpid”, celebra.

Test ràpid de Covid-19

El projecte de recerca ha tingut una derivada amb la crisi del coronavirus. Aprofitant la tècnica d’identificació d’anticossos, Delgado i Gallego també estan utilitzant la mateixa metodologia per identificar anticosssos contra la Covid-19 i que podria servir tant per al desenvolupament d’un test ràpid de diagnòstic com per a un tractament basat en sèrums hiperimmunes. De moment han aconseguit igualar les prestacions dels kits de diagnòstic que ja estan al mercat i segueixen treballant per trobar altres aplicacions que ajudin a combatre la malaltia.

Comentaris
To Top