Publicitat
Ciutat

Javier Lafuente: “Sabadell ha de ser més important per a la UAB”

Javier Lafuente (1960) serà nomenat nou rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per als pròxims quatre anys. És catedràtic d’Enginyeria Química i, des del 2016, ha estat vicerector d’Innovació i Projectes Estratègics. Des d’aquest càrrec ja ha treballat per impulsar el Campus de Sabadell, l’Artèxtil i el barri de Covadonga.

Quin paper ha de tenir la universitat en la societat?

Ens mereixem un tipus de societat basada en el coneixement. Per això, hi ha d’haver connexió entre la societat i la universitat. La universitat pública ha d’ajudar a fer la transferència de persones amb una altíssima formació cap a la societat, perquè puguin canviar-la. Per altra banda, els investigadors han de desenvolupar pensant en les necessitats de la societat, la qual cosa farà que la universitat sigui vista com una inversió pel canvi.

Quines línies de treball voleu impulsar?

Hem de modernitzar la gestió universitària. És un ens públic molt complex que canvia molt a poc a poc, sempre esperem a un altre dia per actualitzar la forma de gestionar-nos i per automatitzar processos. Hem de modernitzar la universitat, passar al segle XXI. Una línia prioritària és fer els processos de gestió més senzills i fluids, treballar d’una forma més transparent i que des d’on siguis puguis fer sempre el mateix.

En quina fase es troba el projecte perquè l’Artèxtil sigui part de la UAB?

Per la Covid, es planteja que el Taulí ampliï una part de l’hospital per fer front a situacions punta. Hi ha una proposta de Salut per fer aquesta ampliació en el lloc de l’hospital on ara hi ha la Unitat Docent del grau de Medicina. El plantejament, doncs, seria traslladar la Unitat Docent de Medicina a l’edifici de l’Artèxtil, amb tota l’activitat docent, la gestió econòmica i la secretaria. Podríem maximitzar-hi la docència de Medicina i traslladar-hi activitat que ara es desenvolupa a l’edifici de la UAB. Això creiem que faria que l’Artèxtil fos un edifici emblemàtic i diferenciador on centrar l’activitat del saber.

Quan hi començaria l’activitat?

Hi ha un problema d’inversió. Necessitem finançament públic, cal buscar fons estructurals europeus. Amb això, podem plantejar fer una inversió per convertir Covadonga en un barri innovador amb molta activitat i formació. Però necessitem que algú ho pagui. No sé si l’Ajuntament disposa o no de fons i si n’hi ha per quan el Taulí faci el mòdul addicional al lloc on ara hi ha la Unitat Docent. És un tema en què entrarem amb detall amb l’alcaldessa, per veure què podem fer i com col·laborar. Estic obert a tot i em posaré a treballar amb l’Ajuntament. És un edifici amb unes capacitats espectaculars; quan disposem dels diners, cal moure-ho.

Sabadell guanyarà pes com a ciutat universitària?

En el pla estratègic 2030 creiem que el Campus de Sabadell és molt important i ha de tenir més pes per a la UAB. El nostre plantejament serà impulsar-lo, que l’activitat docent sigui més potent i tingui més visibilitat. Aprofitant que hi ha poques parades de tren i ens podem traslladar d’un lloc a l’altre, volem reforçar el Campus de Sabadell.

Javier Lafuente, nou rector de la Universitat Autònoma de Barcelona

Quins problemes carrega la universitat i us trobeu per endavant?

En els últims 12 anys, després de l’última crisi i ara a les portes d’una altra, el finançament públic a la universitat ha baixat any rere any. Això ens ha generat problemes difícils de revertir. Ha faltat inversió en les infraestructures durant molts anys i tenim moltes necessitats a qualsevol lloc del campus. Ha envellit la plantilla i la proporció entre places estables i no estables és massa petita, hi ha d’haver més estabilitat en els contractes. Penso en una cosa i me’n surten moltes altres. Haurem de lluitar i picar pedra perquè arribin més diners.

Quines infraestructures cal modernitzar?

Tenim edificis de fa més de 50 anys amb escletxes i molts problemes estructurals. Tenim equipaments científics amb una vida mitjana de 18 anys i no en tenim que en tinguin menys de 10. Altres problemes, com la connectivitat, ja s’estan solucionant. Després de negociar, tindrem noves entrades de fibra. No et diré la que teníem fins ara perquè era ridícula. També estem treballant en la interconnexió entre edificis del campus, per multiplicar per 40 la velocitat de connexió. Són coses importants que s’han de fer any rere any.

Com s’afronta l’excés de professors associats?

Hem generat una borsa de professors associats que, per l’estructura docent de la universitat, no voldríem. Fa 10 anys, la taxa de reposició de professors que es jubilaven era zero. Aleshores, no es podia contractar ningú i els associats cada any incrementaven perquè eren l’única solució. És una anomalia a corregir que s’ha generat per la falta de tipus de contractes i per falta de finançament. Des de fa dos anys, s’han ampliat les taxes de contractació i de reposició de professors i estem recuperant-nos una mica. S’està buscant de cara a l’any que ve un pla d’estabilització per fer contractes a doctors que fa molts anys que hi són.

Les mobilitzacions dels estudiants com s’abordaran?

S’ha d’intentar integrar els estudiants dins del sistema de governança universitària. Són gent jove que han d’anar en contra del sistema per intentar canviar les coses, si no ho fessin, malament ens aniria. Han d’intentar negociar, treballar per arribar a acords. Tenen dret a protestar i fer pública la seva opinió sobre qualsevol cosa, sempre que sigui legal. El límit, per mi, és el dret individual de la resta de persones i a la propietat pública. Si estem en una situació econòmica complexa, fer malbé el mobiliari no té sentit. Mantenir el campus és un cost enorme que no ens paga ningú.

Com la pandèmia canvia la universitat?

Si dos anys enrere diem a algú que deixaríem de fer classes presencials, ens hauria dit que estem bojos. Hi ha hagut errades, però era impossible estar preparats. Som una universitat presencial i ho continuarem sent sempre. El nostre valor no està a explicar les coses des d’una pantalla. Però hi haurà canvis i ens hem de preparar.

Publicitat
Comentaris
To Top