Diners

“Estic pagant el lloguer del negoci amb la pensió de la meva mare”

[Miquel Àngel Luque i Marta Ordóñez]

Només a Sabadell ja hi ha més treballadors per compte propi dels que preveia l’ajuda al total de Catalunya –10.000–. Segons dades de l’Observatori del Consell Comarcal, a la nostra ciutat hi ha 12.926 autònoms registrats. No és estrany, doncs, que les prestacions s’esgotessin dimarts en només tres hores, després que la plataforma web es col·lapsés dilluns. Per postular a l’ajuda habilitada pel Departament de Treball, però, els beneficiaris havien d’acreditar una base imposable inferior a 35.000 euros en l’última declaració de la renda i que el rendiment net de l’activitat dels tres primers trimestres del 2020 no hagués superat els 13.125 euros. 

Als autònoms que han tancat el negoci i no tenen cap ingrés des de fa mesos l’ajuda els permetia pagar el lloguer i alguna despesa. Amb els 2.000 euros que la Generalitat posava a la seva disposició podrien afrontar una quota i mitja d’autònom per als qui paguen la quota màxima, o set pagaments per als que opten per la mínima. 

No obstant això, pocs autònoms que complien els requisits han pogut optar-hi. Emma Plana, especialista en musicoteràpia, ha vist com els seus ingressos queien al 100%, ja que es tracta d’una activitat “presencial i sensorial”. Malgrat que des de primera hora va intentar tramitar la sol·licitud, no ho va aconseguir. “Encara estic esperant el codi per SMS que m’havia de permetre continuar amb la tramitació”, lamenta.

Tampoc ho va aconseguir Judit Sánchez, esteticista. “La meva mare, amb una pensió molt minsa, m’està pagant el lloguer del negoci des de fa tres mesos”, explica. L’ajut de la Generalitat, malgrat que era “insuficient”, l’hauria ajudat a afrontar els propers pagaments. Víctor Escalante, director de l’agència la Publicitat Creativa, els hauria invertit en la seva supervivència: “Permetria oxigenar la situació, em garantia continuar endavant un mes més”, i afegeix que la facturació de l’agència s’ha desplomat un 90% des de l’inici de la pandèmia. Hi coincideix Paloma Arenós, presidenta d’Emprenedores Teixint Sabadell i autònoma des de fa 20 anys, que ha perdut el 40% dels seus ingressos recurrents. “Els 2.000 euros? Per pagar factures, menjar i poc més, perquè necessito un portàtil, però no m’arribaria a tot”, diu. 

Assessors, també indignats

Els assessors sabadellencs continuen indignats. Arnau Bonada, de Fika Economistes i Advocats, tenia prop de 30 sol·licituds per tramitar. “Tot un dia preparant-ho i dos dies nerviosos intentant connectar-nos, lamentable”, indica Bonada. Amb la mateixa situació es trobava Francesc Rodríguez, de Miralles Assessors: “M’agradaria que la Generalitat presentés un certificat de totes les persones que han aconseguit els 2.000 euros, perquè no ens ho empassem”.

A la Gestoria Mongay tampoc van poder enviar cap de les 50 sol·licituds. “Ha estat terrible”, deia Paquita Moya. A IF Assessors van aconseguir tramitar una sol·licitud. “Com li pots dir al client que no has tingut temps per presentar-ho?”, afirma Antonio Ávalos.

Comentaris
To Top