Publicitat
Ciutat

La mortalitat al Taulí cau un 80% en la segona onada

El Parc Taulí, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

En la segona onada de Covid-19, la mortalitat per l’epidèmia ha caigut un 80% a l’hospital Parc Taulí. En termes absoluts, i comparant les dues onades, a la primera, que va des de març fins al juny, van morir 366 persones per la Covid-19, mentre que al juliol no es va registrar cap mort i entre l’agost i des de l’inici de novembre no s’arriba a la vuitantena: 78. “El que veiem ara no té res a veure amb el que va passar el mes de març”, destaca el cap de Malalties Infeccioses del Taulí, el Dr. Manel Cervantes.

Un exemple d’aquest canvi de tendència és que des del mes de juliol fins ahir no havia mort cap persona de menys de 50 anys per coronavirus. I d’entre 50 i 60 anys, només 5. En termes relatius –el nombre de morts sobre el total de pacients ingressats en cada moment–, la mortalitat provocada pel coronavirus al Taulí “ha caigut a la meitat” en la segona onada, segons Cervantes.

Percentualment, aquesta taxa de mortalitat per Covid-19 a l’hospital s’ha reduït del 20-24% a la primera onada a l’actual 12%, que a l’UCI puja a 14 morts per cada 100 persones. Segons el doctor, els pacients que no se n’acaben sortint solen tenir altres patologies associades o algun tipus de demència, la qual cosa complica el tractament. Als professionals de l’Hospital de Sabadell també els preocupa un petit grup de pacients que tenen alguna patologia oncològica “perquè estan més exposats a infeccions”.

“Hem après a fer les coses millor”, celebra el cap de Malalties Infeccioses, Manel Cervantes. L’evolució positiva dels darrers dies Cervantes creu que es podria acabar de confirmar en les properes dues setmanes. Perquè analitzant les dades, si bé creia que el pic es podria produir en els propers dies, tot sembla apuntar que “probablement va ser aquest dimarts”.

Publicitat

Al Taulí, el divendres passat hi va haver el màxim de pacients ingressats per coronavirus en aquesta segona onada, 164; que van baixar a 162 dilluns i a 158 ahir dimarts.

Diagnosticar i tractar abans

L’índex de mortalitat, segons Cervantes, s’ha reduït a la meitat en pràcticament tots els grups d’edat. I reconeix que això contradiu una cosa que pensaven inicialment, que és que els malalts que ingressaven eren més joves, però “després s’ha vist que és la meitat en tots els casos, en grans i en joves”, destaca. En la reducció de la mortalitat, pel cap d’Infeccioses, hi ha jugat un paper crucial l’Atenció Primària, ja que assegura que a diferència de la primera onada, “ara ja venen amb el diagnòstic fet, amb la qual cosa pots atendre de seguida”.

I un cop ingressats els pacients, reconeix que estan més ben atesos, més ràpidament i, és clar, l’experiència és un grau i els tractaments també han millorat, encara que no hi hagi el definitiu. El canvi de tendència en les dades ha permès a l’hospital reobrir totes les sales d’operacions als matins i mantenir-ne només dues tancades a les tardes, després d’unes setmanes amb algunes restriccions.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top