MARTA MORELL

Cada dia és 25 de novembre

[Per Marta Morell, portaveu del grup municipal de Podem]

El proper dimecres és 25 de novembre, dia fixat en el calendari com a Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències envers les Dones. Un dia que recordem l’assassinat violent de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, el 25 de novembre del 1960, a la República Dominicana, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo, mentre anaven a visitar els seus marits empresonats.

Tot i així, per a mi cada dia és 25 de novembre, atès que dia sí, dia també, anem coneixent nous casos de dones assassinades per les seves parelles o exparelles, o bé casos de dones maltractades de manera física o psicològica. Per aquest motiu hem de seguir fent cada dia prevenció i sensibilització.

Aquest any, a Sabadell, hem volgut posar en relleu la violència que pateixen les dones en temps de guerra. És per això que hem emmarcat el programa del 25N en la temàtica Dones i conflictes armats. Hem volgut fer visible el fet que les dones, en moltes ocasions, som víctimes silencioses de les guerres i que, entre altres atacs, patim violacions de manera indiscriminada, independentment de l’edat que tinguem. Aquestes pràctiques són un denominador comú a totes les guerres i el cartell que acompanya la temàtica ho denuncia de forma molt clara: No som una eina de guerra. Ho fa visualitzant un mapa del món tacat de dianes de color lila, per evidenciar que a tot arreu, en algun moment de la història, hi ha hagut conflictes armats en els quals les dones han patit violència.

Malgrat la pandèmia que estem vivint i sent conscients de les restriccions en vigor, hem volgut ser més presents que mai al nostre espai públic, per demostrar el nostre clar compromís per acabar de manera definitiva amb les violències masclistes. Des del 9 de novembre fins al 6 de desembre difondrem el cartell d’aquest any mitjançant banderoles i cartells que hem posat de nord a sud de la ciutat. També l’hem instal·lat a les cinc estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de la ciutat, on apareix en forma de gran mural. Igualment instal·larem punts liles a diferents places de Sabadell, seguint el criteri d’acostar-los als barris, més enllà de les zones d’oci. Juntament amb la sextruck, ens serviran per potenciar aquests dies els punts d’informació i assessorament.

A més, hem portat a Sabadell l’espectacle Encara hi ha algú al bosc, un projecte multidisciplicinari de Cultura i Conflicte, que uneix la investigació periodística amb la creació escènica. Des del 15 fins al 30 de novembre podeu visitar l’exposició fotogràfica que tenim instal·lada al Casal Pere Quart. El dia 9 de desembre es representarà l’obra de teatre del projecte al Teatre Principal i el dia 3 desembre s’emetrà el documental corresponent al Cinema Imperial.

L’acte central del 25N també el commemorarem aquest any de manera diferent. No podrem fer la manifestació com cada any, però sí que podrem tenir un record per a les dones que pateixen violència, fent una encesa d’espelmes al vestíbul de l’Ajuntament.

En definitiva, nosaltres volem seguir reivindicant el nostre compromís per fer de Sabadell una ciutat sense violències masclistes i és per això que des de l’Àrea de Feminismes de l’Ajuntament continuarem treballant per eliminar qualsevol manifestació violenta envers les dones. Tot i això, som conscients que no podem ni volem fer-ho soles, i que hem d’anar tots i totes de la mà, institucions i societat. No hem d’oblidar que és imprescindible la col·laboració activa de tota la ciutadania.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top