Publicitat
Ciutat

Jaume Torras: "Fer pagar el ‘pato’ al propietari no incentiva el lloguer"

El gerent de la Cambra de la Propietat, Jaume Torras, el passat dijous a la seu de l'organització / VICTÒRIA ROVIRA

El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i Comarca, Jaume Torras, analitza la situació del mercat de l’habitatge a Sabadell. Recentment, l’organització ha presentat quatre propostes a l’Ajuntament per resoldre els problemes relacionats amb l’habitatge: situacions contractuals, ocupacions, buscar inversió privada i obrir una Taula de Treball de l’Habitatge.

Com està afectant la pandèmia els propietaris d’habitatges?

Una cosa és la salut i l’altra l’economia, i hem d’intentar ponderar una mica uns i altres perquè no hem de donar prioritat a la salut sense oblidar-nos que hi ha una pandèmia i hem d’intentar que l’activitat econòmica surti el menys perjudicada possible.

Ha augmentat la morositat a causa de les restriccions?

S’ha agreujat. Al llogater que ja anava coix només li faltava que vingués la pandèmia perquè de cop i volta hagi deixat de pagar el lloguer. No tots els propietaris, i menys els que tenim aquí com a socis, són grans tenidors o tenen un volum important d’habitatges. Aquí, la majoria de socis són persones amb recursos limitats, que a part del seu habitatge habitual en tenen un altre o un local que destinen al lloguer per complementar els seus ingressos.

Han pogut quantificar quants locals han tancat a causa de la pandèmia?

Publicitat

No, de moment el percentatge és baix. Però crec que les conseqüències de tot això encara no han sortit a la llum pública. Amb posterioritat crec que sí que ho patirem.

La pandèmia pot fer que quedin menys petits propietaris?

No crec que es doni aquesta situació. El que hem d’intentar és que quan prenem alguna decisió política que afecta el sector immobiliari, hem de ser molt prudents perquè pot provocar una situació total d’indefensió. Aquest corrent polític, sobretot partits d’esquerres que diuen “suspenem”, suspendre el què? Els desnonaments, els llançaments per impagament del lloguer? Això el que pot generar és que hi hagi un impagament generalitzat de les rendes que es paguen. Fer aquestes afirmacions o pretendre aplicar-les pot crear una situació de total inseguretat i no crec que sigui el camí que hem de seguir. Fer-li pagar el pato al propietari provocarà que no incentivis que posi el seu pis a lloguer d’habitatges.

S’han ofert a l’Ajuntament per buscar inversió privada per construir habitatge de lloguer social.

Hi ha gent disposada a invertir capital per a aquesta finalitat. Aquests últims anys [en general] s’ha construït molt poc a Sabadell i als voltants. Les promocions que estan ara en marxa, per la demanda que hi ha, són una quantitat ridícula.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top