Publicitat
Ciutat

Els primers vacunats contra la Covid seran residents i personal de residències de gent gran

Foto d'arxiu d'una vacuna / ACN

El govern de l'Estat preveu vacunar contra la Covid-19 en tres etapes i, en la primera, començarà immunitzant residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de gent gran i de persones amb discapacitat. Seran els primers a ser vacunats a partir del gener.

En aquesta primera etapa, que s'allargarà fins al març, també es vacunarà la resta de personal sanitari i persones dependents no institucionalitzades. Es tracta d'uns 2,5 milions de persones de l'Estat espanyol.

L'estratègia de vacunació contra el coronavirus aprovada aquest dimarts en Consell de Ministres estableix 18 grups poblacionals prioritaris en funció de la mortalitat, l'exposició a la malaltia, l'impacte socioeconòmic i la transmissió de la malaltia.

Segona i tercera etapa

La segona etapa de vacunació, entre el març i el juny, incrementarà progressivament les persones que seran vacunades i en la tercera etapa, a partir del juny, la previsió del govern espanyol és cobrir tots els grups prioritaris. Ho ha explicat en roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha recalcat que la vacuna serà "gratuïta" i d'entrada no serà obligatòria.

"Hi haurà dosis per vacunar al 100% de la població", ha assegurat Illa, que ha remarcat que l'estratègia de vacunació és un "document viu" que s'anirà actualitzant.

Publicitat

El president del govern central, Pedro Sánchez, va avançar divendres que s'aprovaria aquesta estratègia al Consell de Ministres en la qual l'executiu treballa des del setembre. Sánchez va dir que Espanya seria un dels primers països europeus a tenir un pla, juntament amb Alemanya, i que una part "molt substancial" de la població es podria vacunar el primer semestre del 2021.

El cap de setmana, Sánchez va concretar que l'estratègia seria "única" a tot l'Estat espanyol i hi hauria 13.000 punts per administrar-les. El govern d'Espanya preveu rebre un 10% de les vacunes que compri la Comissió Europea, l'equivalent a uns 80 milions d'immunitzacions i 140 milions de dosis. Tanmateix, no hi ha la garantia que es puguin utilitzar totes, ja que abans hauran de ser aprovades per l'Agència Europea del Medicament.

La Unió Europea té acords de compra anticipada amb sis farmacèutiques. Aquest dimarts se n'ha anunciat un més, amb Moderna per adquirir 160 milions de dosis. L'estratègia de vacunació serà flexible i s'anirà adaptant en funció de quin tipus de vacuna arribi primer. Això pot fer variar quins col·lectius prioritaris són vacunats en primer lloc.

Tampoc està tancada la quantitat de vacunes que rebrà cada autonomia. El Ministeri de Sanitat també adverteix que caldrà mantenir les mesures de distància social i l'ús de mascareta durant un temps, ja que es vacunarà la població de forma progressiva.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top