PATRIMONI DE SABADELL

Edificis que inspiren novel·les

Quan la família Mañas va d’excursió per Sabadell els caps de setmana ho fan “amb una motivació, no és anar a fer una volta més sinó buscar alguna cosa antiga de la ciutat”, explica l’escriptora sabadellenca Ángeles Mañas. Una de les últimes descobertes per ella, el seu marit i la seva filla ha estat el molí del Diviu, al costat de l’aeroport de Sabadell (Sant Pau de Riu-sec).

El molí del Diviu / ÁNGELES MAÑAS

Havia passat pel seu costat caminant, en cotxe o amb bicicleta moltes vegades, però mai s’havia parat a mirar-la. Inquieta per saber què era aquell cilindre elevat, Mañas s’hi va acostar i va veure que “no hi ha cap tanca ni res” i considera que “està en bastant bon estat”. Desconcertats, en un primer moment, els tres van pensar que era una antiga torre de vigilància de l’aeroport per la seva proximitat, però en apropar-s’hi i veure un forat d’uns cinc metres a terra, aquesta hipòtesi va quedar descartada.

Aleshores, va guanyar pes la idea que potser era una xemeneia de respiració del refugi antiaeri que hi ha en aquella mateixa zona. Un dels fundadors del grup, Feliu Añaños Masllovet, assegura que no, que es tracta del molí de vent de Can Diviu i que servia per pujar l’aigua del pou o la bassa per regar els camps de l’horta. I afegeix que Can Diviu ja surt esmentada en referències del segle XV com a Mas Bonet.

Per aquesta família, el grup de Facebook Patrimoni Sabadell és inspiració i mapa, ja que “a vegades pengen coses i després les anem a buscar” seguint les indicacions dels seus membres. Ángeles Mañas ja treballa en el tercer llibre d’una trilogia policíaca, i aquestes sortides per conèixer el patrimoni local hi seran reflectides “com si fos una ruta”. Ara, reconeix que conèixer Can Diviu “m’ha descol·locat”, i medita si incloure aquesta localització.

Comentaris
To Top