Publicitat
Ciutat

El Banc manté el seu cognom

Banc Sabadell

No hi haurà fusió. El Sabadell aposta ara per enfocar-se en el mercat nacional i desenvolupar un full de ruta propi que preserva la marca i en conseqüència el seu vincle amb la ciutat

La seu del Sabadell a la plaça de Sant Roc, al Centre
[Albert Acín / Aleix Pujadas]

L’operació ha quedat en via morta per un motiu estrictament econòmic: l’oferta del BBVA valorava el Banc Sabadell per sota de les expectatives. Les negociacions s’han trencat després de no arribar a un acord sobre el preu de les accions. Aquesta situació es traduïa en una participació sabadellenca massa petita en el nou grup financer. Segons fonts del Banc, la possibilitat que “l’entitat pogués desaparèixer diluït en el BBVA” ha generat incomoditats en molts accionistes i clients. “S’han aixecat comentaris i recels que d’alguna manera palesen l’arrelament del Banc al territori i la identificació de molta gent amb la marca i amb el seu esdevenir actual i futur”, assenyalen les mateixes fonts, que conclouen: “Aquests recels, segurament, també han influït en la decisió”.

El president de l’entitat, Josep Oliu, sempre ha manifestat que l’expansió de l’entitat s’havia de realitzar mitjançant operacions que aportessin valor als accionistes, unes condicions que no es complien a la fusió amb el BBVA. I ara, què? Un cop presa la decisió, el Banc Sabadell es ressitua. Prepara un nou pla de negoci, que presentarà el primer trimestre del 2021. L’estratègia, sota el lideratge d’Oliu, estarà centrada en el mercat espanyol, des d’on es pretén créixer. També es vol augmentar la competitivitat un cop s’hagin ajustat costos dins l’entitat. El banc ja tenia previst una retallada de la plantilla –1.800 treballadors, 700 a Catalunya– en el marc d’un pla de reestructuració.

Ahir, empresa i sindicats van acordar la sortida voluntària d’empleats. Al marge dels afers interns, en aquest nou escenari es podria parlar d’aliances per reforçar el capital, tal com ha afirmat Oliu en diverses ocasions. “El focus en els propers anys seguirà sent buscar aliances estratègiques amb socis de referència que ens permetin optimitzar el capital”, sostenia el president de l’entitat en una junta d’accionistes celebrada el 2019.

El Banc, en xifres

El Banc és una de les grans institucions de Sabadell, com ho va ser Caixa Sabadell, que va quedar diluïda dins del BBVA. La no-fusió dona continuïtat als ajuts de l’entitat al teixit institucional, social i cultural de la ciutat. A tall d’exemple, en l’última dècada, el Banc Sabadell i la seva fundació han aportat 12 milions d’euros a la ciutat –uns 120.000 euros anuals, de mitjana–, segons les dades facilitades per l’entitat.

Les contribucions han estat a través de patrocinis, com és el cas de CNS i el CES, i de col·laboracions amb institucions, com la Cambra de Comerç i el Gremi de Fabricants. El banc també ha participat i participa en projectes de desenes d’entitats socials i culturals sabadellenques.

En termes d’ocupació, dona feina a 1.047 persones. Compta amb 16 oficines, la seu de la Direcció Regional de Vallès Occidental i l’edifici corporatiu de la plaça Catalunya. Pel que fa al negoci a la ciutat, té més de 61.000 clients, dels quals 15.500 són empreses. La pràctica totalitat de les grans empreses (93%) i les pimes (92%) i la majoria de microempreses (65%) en són clients.

El comerç també hi està vinculat. Hi ha 5.000 TPVs repartits per Sabadell que generen una facturació anual mitjana de 300 milions d’euros, segons l’entitat bancària.

Sabadell rep bé la no-fusió

La congelació del procés de fusió ha estat ben rebut entre les autoritats i institucions de la ciutat. Moltes entitats que treballen colze a colze amb l’entitat veuen amb bons ulls que el Banc mantingui el nom i la identitat arrelada a Sabadell. “És una bona notícia que continuï el vincle del banc amb la ciutat, que era el que més ens feia patir”, assenyala l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. “El banc sempre ha tingut en compte els accionistes. Estic convençuda que la decisió s’ha pres en benefici del Banc Sabadell”, apunta la presidenta del Gremi de Fabricants, Rosvi Moix.

Les institucions també contrasten les formes del Sabadell –molt vinculat amb el territori– amb les del BBVA. “Té una cultura molt diferent”, apunta Gabriel Torras, que veia el procés com una “absorció”. En aquesta línia, des de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich creu que aturant la fusió s’evita “concentrar encara més” el sistema bancari espanyol. Des del comerç es fa la mateixa lectura. Jordi Obradors, de Sabadell Comerç Centre, tampoc no amaga la seva satisfacció: “El banc seguirà portant el nom de la ciutat. Un banc català amb arrels al Vallès”, assegura.

Al Club Natació Sabadell, segona entitat esportiva de Catalunya amb més socis, refermen l’aliança amb la ciutat. “Creiem en la decisió que ha pres pels seus accionistes i clients i per extensió a la ciutat”, apunten fonts de la direcció del Club Natació Sabadell (CNS).

I en la cultura, moltes entitats que reben ajuts del Banc han quedat tranquil·les. Així ho explica Joan Llonch (Acadèmia de Belles Arts de Sabadell): “Estàvem preocupats perquè si el banc desapareixia, possiblement perdíem un patrocini”, afirma. Manuel Costa, de la Fundació ARS, creu que parar la fusió suposa “reforçar la marca Sabadell” i el vincle entre el banc i la ciutat. Un vincle, des del 1881, que mira cap al futur.

Publicitat
Comentaris
To Top