Ciutat

Sabadell no perd l’esperit viatger, malgrat tot

Sabadell és una de les ciutats de Catalunya amb més ràtio d’agències de viatges. En són més d’una cinquantena, una per cada 3.800 habitants, aproximadament. Al municipi, n’hi ha cinc vegades més que establiments d’oci nocturn i biblioteques, més que ferreteries o gasolineres, quasi les mateixes que totes les pizzeries que apareixen al cercador d’internet. El pes del sector a la ciutat és històric i evident.

“El nombre d’agències demostra que el sabadellenc és viatger per naturalesa”, evidencia Carles Carrión, portaveu de la naixent agrupació Sabadell Viatgera. Una associació que, precisament, agrupa més d’una vintena d’agències de la ciutat, petites i mitjanes. Durant les últimes setmanes, s’han unit davant de les dificultats actuals, per plantar cara als efectes econòmics provocats per la Covid, fer-se escoltar per les administracions i reivindicar-se a la ciutat, com a comerç de proximitat. L’associació està formada per agències especialitzades en viatges corporatius i MICE
–reunions, convencions i esdeveniments–, familiars, d’aventura, nupcials, de luxe o, per exemple, religiosos.

Els membres fundadors de Sabadell Viatgera, els responsables de les agències, que han decidit anar a l’una davant la crisi generada per la Covid. / ll. franco

El sector travessa un mal moment, afectat per les restriccions: en 8 mesos, la facturació ha patit una davallada del 90%. Tanmateix, en aquest temps gairebé no han tancat agències a la ciutat, tot i que consideren que han estat un sector “castigat i menystingut”.

De fet, l’associació Sabadell Viatgera està plenament convençuda que sobreviuran: “Venim d’haver gestionat huracans, erupcions volcàniques, atemptats, tsunamis, guerres, grips, virus internacionals… Per tant, sabem bregar amb tots aquests constants entrebancs. Sempre hem tingut capacitat de resposta i de reinventar-nos. És per això que estem segurs que després d’aquesta crisi, la imatge de l’agència de viatges i el consultor de confiança sortirà reforçada”, defensa Carrión.

Viatjar segurs, ben aviat

Actualment, hi ha més de 90 països oberts al turisme. Alguns, sense cap mesura sanitària; a altres, s’hi pot accedir amb només un test PCR negatiu. Però mentre segueixi en vigor el confinament perimetral de Catalunya, previst fins al tram 3 de desescalada, els viatges de lleure hauran d’esperar. Les agències de viatges de Sabadell, en qualsevol cas, confien que ben aviat estaran permesos, amb grans oportunitats econòmiques per als clients.

Els preus per viatjar són més atractius que abans: “Indiscutiblement, l’oferta és totalment superior a la demanda actual, i això fa que sigui possible trobar destinacions amb preus totalment competitius en què el viatger té la possibilitat de visitar el país sense aglomeracions i gaudir d’una categoria superior dels serveis contractats. Això fa que viatjar es converteixi en una experiència inigualable”, sosté l’associació Sabadell Viatgera.

Tenint en compte que hi ha països que basen part de l’economia en el turisme, “les destinacions han fet una feina titànica per oferir alternatives, adaptar els viatges i donar resposta, de forma segura, a les noves necessitats que ens ha plantejat el món”, afegeixen. Hi ha menys massificacions, grups més reduïts, es poden trobar experiències a l’aire lliure “i racons inexplorats, però sobretot respectuosos amb la cultura i amb l’entorn”.

Ho exemplifica el viatge de lluna de mel que la Carla i el Javier tenien contractat des de feia un any. Després que quedés ajornat el mes de juliol, aquest octubre van poder fer un safari per Kenya i Tanzània, amb final a Zanzíbar. “Zero aglomeracions ens vam trobar. Si esculls bé el destí, pots fer-ho”, afirma ella. “Estàvem tot el dia a l’aire lliure, anàvem nosaltres sols i el guia. Va ser impossible tenir una lluna de mel més exclusiva”, celebra. Observar els lleons caçant zebres –relata–va ser una experiència única.

Però, fins a quin punt el viatger té cobertura per garantir la seva seguretat en determinats països? “A partir del març, les asseguradores han modificat i ampliat les pòlisses de la Covid: abans de sortir de viatge i durant el viatge, així com en el cas que calgués fer quarantena en cas de donar positiu. Les pòlisses, a més, també inclouen la possibilitat de cancel·lació per la pandèmia”, apunta Carrión. Amb un cost una mica més elevat també hi ha assegurances “de lliure desistiment”, que permeten cancel·lar el viatge fins a 24 hores abans de la sortida, sense cap motiu en concret. “Les nostres agències ofereixen seguretat, perquè ens cenyim estrictament als protocols; la garantia del nostre bagatge; i sostenibilitat, perquè treballarem perquè els nostres viatges siguin respectuosos amb les persones i el planeta”, expressa.

L’atenció al client, ara, és més necessària que mai. Durant aquests mesos, els professionals de les agències de viatges, malgrat que la mobilitat hagi estat aturada, han estat darrere d’una trucada o visitant físicament un client. A diferència d’ofertes en línia, en què els clients s’han trobat una locució automàtica i hores d’espera.

Recuperar la fira de viatges a Sabadell

Les agències que formen Sabadell Viatgera reclamen que en el futur es recuperi la fira de viatges de la ciutat. És una proposta que treballaran per traslladar-la en forma de petició a l’Ajuntament.

L’espai promouria el sector i acostaria els sabadellencs i visitants d’arreu de la comarca a cultures de diferents països, a través d’activitats o degustacions culinàries. D’aquesta manera, recalca l’associació que reuneix més d’una vintena de socis, els visitants de la fira “podrien conèixer aquelles agències que els poden portar a viure experiències diferenciades arreu del món”.   

L’associació defensa que un esdeveniment d’aquesta magnitud serviria per reactivar el sector del turisme, sobretot en el moment que les restriccions internacionals comencin a relaxar-se.

Comentaris
To Top