DSTaula

Torrons, xocolata i fruita única

La fruita com la pinya és una alternativa lleugera
La fruita com la pinya és una alternativa lleugera / LLUÍS FRANCO

Torrons, xocolata i fruita exòtica com la pinya, els litxis, el mango, les cireres i maduixes (especialment de Xile, que estan en plena primavera) continuen sent uns clàssics que funcionen cada Nadal. Encara que el que vindrà sembla que serà una mica excepcional per la situació de la pandèmia, segons els paradistes consultats, les tradicions –amb una mica d’innovació– no fallen mai.

David Canyadell va obrir la parada de Maraca, especialitzada en xocolates artesanes i de proximitat, el novembre del 2019. En aquest any i poc, li ha tocat viure –com a la resta del mercat– una pandèmia mundial que ha canviat el ritme i els costums de tothom. Però ell persevera en el positivisme, tot i que és conscient que el poder adquisitiu “és menor i la gent no s’atreveix a gastar amb tanta alegria com d’altres anys”.

Per decorar la parada i, evidentment, per vendre, té uns tions i unes figures que recorden un Pare Noel o uns avets de xocolata blanca o negra boníssima i, a més, d’una estètica preciosa.

De torrons, també de xocolata, en té farcit de neules, amb quicos, el que li dona un contrast de sabor entre el dolç i salat molt interessant.

Des de Fruites Diego, Geli Nicolás fa 32 anys que està a la parada, treballant amb el seu marit i, puntualment, amb l’ajuda del seu fill. Explica que el que té més sortida i omple la taula de colors és “la pinya, el meló, la pitaya i el litxi –que ara és temporada i sempre fa gràcia a grans i menuts–”. La pinya tant pot servir com a aperitiu, si és una baby farcida de còctel de gambes, per exemple, com de postres. És tan versàtil que pot servir de base d’un pastís, una crema o una gelatina original.

Com més a prop siguem del Nadal, al forn de pa Valero del Mercat anirem trobant dolços i pastissos de diferents tipus per endolcir l’hora del cafè i la sobretaula. I a altres parades on tenen fruits secs, ja han arribat els polvorons i massapans. A Delizia Italia tenen tots els ingredients per elaborar un tiramisú i també ofereixen diferents tipus de panettone de diferents gustos, com la xocolata, la llimona, amb fruita confitada o sense. Tot i que ja porta un temps entre nosaltres, és una mena de pa dolç, amb una molla molt flonja i airejada. “És un pastís original de la Llombardia, que té la seva capital a Milà”, explica Graziella Gianpapa, la propietària, originària de Sicília. La versió original porta fruita confitada i panses, però avui dia existeixen moltes variants. Tradicionalment es prepara i es menja per Nadal o Any Nou.

La gerent del Mercat Central, Cristina Sanmartí, explica que a causa de les mesures de la Covid-19, “enguany no es podran fer els tradicionals tallers de cuina presencials i els oferirem tots online. Penjarem el vídeo a l’abast de tothom a les nostres xarxes”. Una altra de les novetats per dinamitzar la campanya de Nadal és un sorteig diari de vals de compra per valor de 50 euros, entre el 14 de desembre i el 5 de gener. A més, per cada compra el client té dret a una butlleta per participar en un altre sorteig, el de cinc lots de Nadal, valorats en 250 euros cadascun. Aquesta promoció està en marxa del 3 al 19 de desembre. “Creiem que és una bona manera de dinamitzar el consum i de premiar la fidelitat de la clientela. En tenim de tota la vida, de fa molts anys, i de més jove”, que té clar que el producte de proximitat és millor per a un consum sostenible i de qualitat.

Comentaris
To Top