Diners

Les empreses s’anticipen al col·lapse del Brexit

Es preveu que hi hagi un col·lapse provocat per la intensitat del trànsit i l’accés a les duanes / EFE

A partir de l’1 de gener les empreses que vulguin vendre o aprovisionar-se del Regne Unit hauran de fer tràmits duaners. Malgrat que la pandèmia ho ha deixat en un segon pla –caldrà veure l’afectació de la mutació del virus–, el període transitori s’acabarà a finals de mes i el Regne Unit deixarà de ser un estat membre de la Unió Europea a tots els efectes. 

En aquest context internacional, les empreses de la demarcació de Sabadell estan ultimant els preparatius per fer front a la situació. “Ara tothom està revisant les seves operatives”, constata la cap d’Assessoria en Comerç Internacional de la Cambra de Sabadell, Laura Rodríguez. Davant del col·lapse que es pronostica tant de trànsit de mercaderies com d’accés a les duanes, les empreses sabadellenques més previsores estan fent comandes més grans de productes per fer estoc. Al mateix temps, els clients anglesos de les firmes sabadellenques també estan fent la mateixa estratègia. D’aquesta manera, es garanteixen disposar de material per poder mantenir els seus negocis el gener.

D’altra banda, algunes de les companyies que ja tenen experiència exportadora han fet els deures, però han decidit esperar la reacció de la competència per decidir quines mesures emprenen. Així, volen evitar incrementar els costos que suposarà el nou marc regulador. 

El problema seran les empreses que no tenen experiència exportadora més enllà de la Unió Europea. “Es trobaran amb dificultats”, indica l’experta de la Cambra de Comerç de Sabadell. En tot cas, hauran de revisar l’origen de les mercaderies, els INCOTERMS utilitzats, els registre i les autoritzacions duaneres, la cadena de subministrament, la recuperació de l’IVA pagat i els registres de la propietat industrial. La intensitat d’aquests canvis en la gestió operativa depèn encara de si hi ha signatura de l’acord de sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

150 empreses assessorades

Des del 2019, la Cambra de Comerç de Sabadell ha atès unes 150 empreses que s’han interessat pels canvis que implica treballar en el mercat anglès. 

Aquesta activitat s’ha intensificat durant el 2020, en què s’han realitzat sis tallers pràctics sobre el Brexit, en els quals han participat una cinquantena de companyies. “Hem analitzat què feien, com operaven i davant d’això els fèiem recomanacions”, ha explicat la cap d’Assessoria en Comerç Internacional de la Cambra. 

De fet, disposar d’un pla de contingència ha estat el principal consell que s’ha repetit durant aquest any. Per tot plegat, la Cambra de Sabadell disposa d’un servei d’assessoria en comerç internacional que està obert i és a demanda, amb el qual es pot contactar a través del telèfon o també correu electrònic.

Comentaris
To Top