Ciutat

GRÀFICS: Més de 5.000 infraccions pel coronavirus a Sabadell el 2020

20 infraccions cada dia, pràcticament una cada hora. La Policia Municipal de Sabadell va detectar 5.441 incompliments relacionats amb la Covid l’any 2020 (a partir del 15 de març, quan s’aplica el primer estat d’alarma). Les sancions administratives es van disparar a la ciutat, segons les dades dels Mossos d’Esquadra (+268,6% respecte al 2019), en un any anòmal envoltat de limitacions i prohibicions.

Un control de la Policia Municipal de Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Un control de la Policia Municipal de Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Durant els mesos de confinament, la sanció més repetida va ser per raons de mobilitat, però un cop Sabadell va entrar en l’anomenada nova normalitat, alguns van respondre amb prudència, i d’altres de forma inconscient. Una de cada tres actes policials relacionades amb la Covid (33%) està directament relacionada amb les trobades socials de risc. Es van enxampar 507 casos de consum d’alcohol (botellons) i 335 reunions prohibides –que superaven el llindar permès de 1o o 6 persones– en els últims sis mesos.

Entre els comportaments més denunciats figuren la falta de mascareta (871 actes, un 33,8% del total) i l’incompliment del toc de queda o dels confinaments municipal o comarcal (707 denúncies).I quan es tracta d’incivisme, els protagonistes són els joves. Els menors de 30 anys han dut a terme més del 40% de les infraccions relacionades amb el virus, segons les dades de la Policia Municipal.

549 identificats per dron

Mig miler de veïns van ser identificats durant el 2020 gràcies als drons de la Policia Municipal de Sabadell. Es van interposar 28 denúncies després de vigilar zones rurals i parcs de la ciutat. Segons el cos policial local, s’hi van destinar quatre agents del cos policial local i més de 70 hores de vol de l’aparell.

Sabadell, any 2020: menys excés de velocitat, més alcohol al volant

Caiguda general dels delictes

Tot i que l’activitat policial ha estat constant per donar compliment a les mesures i restriccions, el confinament domiciliari i les restriccions han reduït els delictes. Durant el 2020, es van produir 9.216 fets delictius a Sabadell (-14,1% respecte al 2019), el registre més baix de l’última dècada.

La delinqüència cau en pràcticament tots els àmbits: en el període des de desembre del 2019 al novembre del 2020, segons els Mossos, els robatoris amb força a domicilis van disminuir força (261 delictes, -29,8%), però també va passar als establiments (190 fets, -19,1%) i en vehicles (691 delictes, -22%). Així mateix, hi va haver menys robatoris amb violència o intimidació (-14,6%). Les discussions verbals (1.531) i les ocupacions il·legals (870) van ser els incidents més destacables en seguretat ciutadana.

El 2020 va tancar amb menys actes vandàlics. Un exemple són els incendis de contenidors –considerat un mal endèmic a Sabadell–: es va passar de 306 contenidors cremats el 2019 a 212 l’any 2020 (-31%). Durant els mesos de confinament total (març-maig), amb prou feines es van comptar una desena d’incendis (-82% respecte al mateix període de l’any anterior).

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top