Publicitat
Ciutat

FGC tanca el 2020 amb un 43% d’usuaris menys a Sabadell

Els trens passen, però amb menys passatgers. Les restriccions de mobilitat i el teletreball han passat factura a la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). El 2020 va tancar amb 2,1 milions d’usuaris a les estacions de Sabadell. La Covid va provocar una caiguda sense precedents: 1,6 milions de passatgers menys que l’any anterior (-43,8%), el pitjor registre dels últims cinc anys.

El retrocés suposa tornar a la demanda prèvia al perllongament del Metro del Vallès, finalitzat fa quatre anys. El resultat de l’any 2020 (2.135.652 usuaris) és similar al del 2016 (2.189.622 usuaris), l’últim exercici abans de l’obertura de les estacions de la Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc del Nord.

Tal com es pot veure al gràfic, la davallada de les validacions s’ha produït en totes les estacions de Sabadell, encara que amb diferències: la Creu Alta (-46,8%) i Can Feu-Gràcia (-46,1%) registren la caiguda més important, mentre que a les estacions de Sabadell Nord (-39,6%) i Parc del Nord (-36,1%) la baixada ha estat menor. L’estació situada al Centre, Sabadell Plaça Major, torna a ser la més utilitzada amb diferència: 735.116 viatges, un de cada tres (34,4%) dels realitzats des de o amb destinació a Sabadell.

Publicitat

El descens dels usuaris respon, sobretot, a la caiguda generalitzada de la mobilitat a l’inici de la pandèmia. Durant les primeres setmanes –entre el març i l’abril–, FGC va arribar a registrar caigudes del voltant del 85% a la línia S2. “Vam arribar a mínims històrics”, explica el president de la companyia ferroviària, Ricard Font. Des d’aleshores, s’ha produït una recuperació lenta i gradual. “Estem al voltant del 50% de la demanda”, explica Font. Amb tot, FGC aguanta millor el pols a Sabadell (-43,8%) que en el conjunt de la xarxa metropolitana de Barcelona (-47,8%).

Més freqüències a l’S2

La Covid no ha aturat els plans d’FGC d’ampliar les freqüències de la línia S2. El mes de març que ve arribarà un dels quinze trens nous, que han de fer caure el temps d’espera fins a 3-4 minuts en hora punta. “No estem ara per fer plans de contingència, el que se’ns demana és fer el màxim de serveis”, assegura Font. A banda de més trens, vol que passin a l’hora. “Oferim la màxima puntualitat, d’un 99,6%, perquè si fem esperar la gent al tren, es produeixen aglomeracions”, argumenta.

/ VICTÒRIA ROVIRA

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top