Publicitat
Ciutat

El coronavirus ja frena al carrer, però encara tensa les UCIs

La tensió se situa aquests dies als llits de crítics, on arriben els casos després del pic de contagis

A l'UCI del Taulí. Professionals sanitaris atenen un pacient amb Covid-19 ingressat a la UCI de l'hospital sabadellenc durant la segona onada de la pandèmia/ VICTÒRIA ROVIRA

Els principals indicadors que permeten seguir la pandèmia del coronavirus van a la baixa a Sabadell, en consonància amb la resta de Catalunya, que ja acumula pràcticament 20 dies seguits amb restriccions com el confinament municipal. Tal com es preveia, però, aquesta setmana i la propera la situació és i es preveu que sigui molt tensa a les UCIs.

A Sabadell, els contagis han baixat un 25% en les darreres dues setmanes, passant d’una taxa 415,92 casos per cada 100.000 habitants el 7 de gener a 311 el passat dia 21, segons les darreres dades validades pel Departament de Salut. Una altra dada que mostra l’evolució de la Covid-19, la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt), ha caigut a la meitat, d’1,88 punts la setmana del 7 al 13 de gener, en comparació amb els 0,94 punts registrats entre el 15 i el 24 de gener.

D’aquesta manera, quan l’Rt baixa d’1 punt es calcula que la pandèmia no està en fase de creixement i una persona no n’arriba a infectar una altra, de manera que la malaltia retrocedeix. També cau el risc de rebrot, que va tocar sostre aquesta tercera onada el passat 13 de gener, amb 1.127 punts, i des d’aleshores ha baixat diàriament fins a situar-se ahir dilluns en la meitat, amb 654 punts.

L’UCI, amb 45 pacients

A l’UCI del Taulí aquest dilluns hi havia 45 pacients ingressats en aquesta àrea i la de Semicrítics, més que en la segona onada, quan el màxim aleshores va ser de 42 persones el 16 de novembre, xifra que va baixar des d’aleshores. La dada actual encara és lluny del primer embat del virus, en el qual el rècord de crítics va ser de 70 el passat 9 d’abril, sis dies més tard que el pic de persones hospitalitzades a planta o a l’hotel Verdi, 631, en els dies de més tensió que es recorden de la història de l’hospital.

Ahir dilluns, a planta de l’Hospital de Sabadell hi havia 190 persones, una xifra a la qual no es va arribar en la segona onada i que només es pot trobar tirant enrere fins al 21 de març o el 30 d’abril, en el moment que arrencava la pujada de la primera corba o quan anava pel camí d’aplanar-se.

Fonts de la corporació sanitària expliquen al D.S. que hi ha preparats i està previst que es pugui arribar a 60 ingressats a l’UCI per coronavirus, comptant que també n’hi ha una vintena atesos per altres patologies. Si s’arribés a aquesta xifra d’ingressats, el Taulí preveu que podria arribar a habilitar un total de 100 llits d’UCI a les seves instal·lacions comptant amb el Frontal Gran Via. I tenint en compte que el Taulí és l’hospital de referència en cures intensives per comarques com el Berguedà o la Cerdanya.

Davant la previsió que aquesta setmana i la vinent siguin d’alta tensió a l’hospital, els darrers dies s’han reorganitzat els llits del Frontal Gran Via, on primer coexistien els llits d’UCI amb els de la Unitat de Cures Respiratòries Intensives (UCRI) per guanyar-ne d’hospitalització, però preveient que en poden fer falta de crítics, s’ha optat per separar-ho de nou, de manera que es busca disposar del nombre més alt possible de llits de crítics.

La cirurgia ambulatòria, aturada

Durant tota aquesta setmana el Taulí preveu tenir tancat el Centre Quirúrgic Ambulatori (CQA), on es fan les intervencions menors que no requereixen ingrés. D’aquesta manera es destinen llits a l’hospitalització convencional i professionals a altres àrees on falten més mans.

Paral·lelament, es continuen ajornant operacions no urgents i el 25% d’activitat quirúrgica d’aquesta setmana ha quedat suspesa pel mateix motiu de concentrar professionals a les àrees més crítiques.

Un WhatsApp per als familiars

La Unitat d’Atenció al Ciutadà (UAC) del Parc Taulí va estrenar ahir dilluns el servei UAC a prop. Es tracta d’un contacte de WhatsApp pensat perquè les famílies dels pacients hospitalitzats en zones on no puguin rebre visites tinguin un servei de comunicació i mediació directa davant els dubtes o consultes que puguin tenir sobre l’estada hospitalària del seu familiar. Els familiars rebran el número de contacte per SMS. La corporació sanitària subratlla que això no substitueix el contacte telefònic habitual.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top