Publicitat
MONTSERRAT TORRUELLA

Dia Escolar de la No-violència i la Pau

[Per Montserrat Torruella, coordinadora d’Un altre món és possible]

La idea impulsada pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal i Vidal d’establir la commemoració del dia 30 de gener, data en què va esdevenir l’assassinat de Gandhi, com a Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), ens remet a l’any 1964.

Aquesta iniciativa s’ha materialitzat a les escoles en diverses ocasions, però requereix un record i una organització que de vegades es veu minvada per la tasca acumulada en el treball docent, tot i que moltes escoles mantenen activitats commemoratives, encara que per la seva dinàmica quedi invisibilitzada pel tràfec, de vegades ensordidor, dels aspectes més imminents, que en les circumstàncies actuals trasbalsen la societat.

La pau, un valor que cal reconèixer, defensar i cultivar des de la infància, té poques acreditacions a les xarxes i en canvi va ser un valor que els infants del Consell d’Infants de Sabadell va expressar en la commemoració del Dia dels Drets dels Infants del novembre passat.

En el seu document, elaborat conjuntament pels centres participants, van manifestar la seva voluntat d’apreciar el dret d’anar a l’escola, el dret a tenir els aliments necessaris, el dret a tenir una llar acollidora, el dret a jugar i a gaudir, el dret a tenir assistència mèdica, el respecte al medi ambient, a tenir una família, a tenir un nom propi, a ser escoltats. I aquests drets els concebien per a ells i per a tots els infants del món.

El document es pot consultar al web del Consell d’Infants de la ciutat; però més que el resultat, cal valorar el procés d’escolta, de reflexió, d’arribar a acords, de participació conjunta. La situació de la pandèmia va impedir que es pogués materialitzar la proposta d’elaborar un símbol per enviar al Memorial d’Hiroshima, ja que l’any 2020 es commemorava el 75è aniversari de l’atac a la ciutat per mitjà de la primera bomba atòmica llençada en una ciutat. Si les condicions ho permeten, la proposta es realitzarà durant la primavera i s’enviarà al Memorial el proper mes d’agost.

Lanzo del Vasto, deixeble directe de Mahatma Gandhi, i fundador de la Comunitat de l’Arca que va tenir molts seguidors a Sabadell, a més de ser un referent en el moviment d’Objecció de Consciència, també va suggerir la idea del DENIP en una entrevista de l’any 1956 amb aquestes paraules: “Sigui així a totes les vostres escoles. Establiu un dia dedicat a la No-violència”.

Tant de bo els afers més immediats ens permetin poder fer una reflexió àmplia d’abast més sòlid i compartit per estendre la proclamació de l’ONU del 1998 del Decenni per a la Cultura de la Pau que es va marcar del 2001 al 2010, i en aquest nou decenni anem fent realitat els objectius del DENIP formulats per Llorenç Vidal i Vidal, que ens recomanen que ens cal concòrdia, tolerància, solidaritat i respecte als drets humans; i exercim la no-violència per aconseguir, preservar i valorar la pau.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top