Publicitat
Diners

El Banc Sabadell guanya 2 milions després de fer provisions de 2.275 milions

Jaume Guardiola, Josep Oliu i César González-Bueno / CEDIDA

El Banc Sabadell va tancar l’exercici 2020 amb un benefici net de 2 milions d’euros, una xifra que contrasta amb els 768 milions d’euros que va guanyar l’any passat. L’entitat financera explica que aquesta caiguda del 99,7% respon a les provisions per 2.275 milions d’euros que s’han fet per afrontar la crisi de la Covid-19, la venda d’actius problemàtics de la CAM i l’execució del seu pla de reestructuració a l’Estat i al Regne Unit.

Aquests resultats el 2020 han estat marcats per la venda de les carteres Explorer, Aurora i Higgs, un paquet d’actius de dubtós cobrament que l’entitat havia adquirit amb la compra de la CAM l’any 2011. Aquesta operació va reportar 1.200 milions d’euros i va permetre reduir en dues dècimes la ràtio de morositat, fins al 3,6%. De la mateixa manera, la ràtio d’actius problemàtics nets sobre el total d’actius baixa fins a l’1,4%, mentre que la ràtio d’actius problemàtics sobre la inversió creditícia bruta més els actius immobiliaris es redueix fins al 4,7%. Finalment, la ràtio de capital CET1 fully-loaded tanca l’any en el 12%, lleugerament superior al trimestre anterior.

Els ingressos del negoci bancari van caure un 6,2% interanual, fins als 4.749 milions d’euros. Malgrat tot, el conseller delegat del Banc Sabadell Jaume Guardiola, qualifica l’any com a “excel·lent” en termes comercials i assenyala que el grup “amb l’esforç de sanejament i el pla d’eficiència ja ha posat les bases” per encarar un nou pla estratègic, que serà presentat el pròxim mes de maig i que liderarà César González-Bueno.

Durant l’últim exercici, el marge d’interessos es va situar en 3.399 milions d’euros, un 6,2% menys en comparació a 2019 per l’efecte de tipus menors, l’efecte de titulació de préstecs al consum feta l’any anterior i per una aportació menor de la cartera ALCO. En paral·lel, les comissions netes van caure un 6,1% en termes interanuals, fins als 1.350 milions d’euros, a causa d’una reducció de l’activitat motivada per la pandèmia. No obstant això, el Sabadell va aconseguir reduir els costos un 7,7% respecte a 2019, situant-los en 3.461 milions d’euros. Dins aquesta partida, l’entitat subratlla que els costos recurrents van caure un 2,4% en termes interanuals.

Pel que fa al volum d’inversió creditícia bruta viva, l’entitat va tancar 2020 amb un saldo de 146.878 milions d’euros, un 1,6% més en comparació a l’exercici anterior. A l’Estat, la inversió creditícia va experimentar un creixement interanual del 3,2%, impulsat per la concessió de préstecs ICO a empreses, pimes i autònoms i per un augment en el nombre d’hipoteques a particulars. Des que es va decretar l’estat d’alarma i fins a finals d’anys, el Banc Sabadell va registrar al voltant de 125.000 operacions per 11.900 MEUR en préstecs avalats per l’ICO. Per altra banda, el banc presidit per Josep Oliu va concedir 3.697 milions d’euros en moratòries, de les quals un 98% són hipotecàries i un 2% corresponen a préstecs de consum.

Quant al total de recursos gestionats per l’entitat, aquesta partida va caure un 1,6% interanual el 2020, situant-se en els 209.748 milions d’euros. Malgrat tot, durant l’últim trimestre el volum de recursos gestionats va incrementar-se un 1%.

Nou pla estratègic

El Sabadell avança cap a la consolidació d’un nou pla estratègic, que presentarà davant inversors i analistes el pròxim mes de maig. El nou focus consistirà a centrar-se en els segments “de més valor afegit i rendibilitat” i dipositant esforços “en la transformació digital per generar valor per a l’accionista”.

A l’espera de l’anunci del nou pla, el Banc Sabadell ja ha posat en marxa el nou pla d’eficiència i transformació digital a l’Estat, que implica ajustar la plantilla i els costos “a la nova realitat competitiva”. Durant el quart trimestre, l’entitat ja va anunciar que havia arribat a un acord amb els sindicats perquè es produïssin 1.817 sortides voluntàries, un pla que, segons el banc, tindrà un impacte positiu de 141 milions d’euros anuals en l’estalvi de costos. Per dur a terme aquest pla, el grup ha utilitzat plusvàlues de 314 milions d’euros procedents de la venda de part de la cartera ALCO.

Pel que fa a TSB, la filial britànica del Sabadell, el banc manté els terminis i preveu concloure aquest 2021 –un any abans del previst- l’execució del seu pla d’eficiència per tornar als números verds. Des que es va anunciar el pla, TSB ha reduït la seva plantilla en 685 empleats i ha tancat 93 oficines, aconseguint que el 90% de les transaccions i el 70% de les vendes es facin a través de canals digitals.

Publicitat
Comentaris
To Top