DSCases

Estabilitat aparent

Un habitatge de lloguer a Sabadell / V.R.

La pandèmia, aparentment, no ha trasbalsat el mercat de l’habitatge a Sabadell, segons dades extretes del portal immobiliari Idealista. Ni en règim de lloguer, en què la disminució del preu des de febrer ha estat del 2%; ni en els preus de venda, que il·lustra que han augmentat un 0,25%.

Ara bé, com s’explica que en temps de recessió econòmica com l’actual, períodes en què la demanda de compra d’habitatge es redueix, no hi hagi variació en els preus? Idealista, de la mà de Raf Jacob, economista i professor de la UB, argumenta en el web que els portals immobiliaris ofereixen els preus sol·licitats pels venedors, que normalment estan sobrevalorats.

Tenint en compte les perspectives macroeconòmiques i la previsió d’atur, algunes empreses de taxació, que treballen amb els bancs quan se sol·licita una hipoteca, han començat a reduir entre un 6% i un 13% les valoracions, segons apunta l’economista. També explica que molts propietaris, a més, necessiten els diners ràpidament, per la qual cosa acaben venent a un preu més baix.

Paral·lelament, els preus de venda del portal no poden reflectir les propietats que es posen a la venda en els “cercles de confiança” per tal d’aconseguir diners ràpidament  i de forma discreta, sosté Jacob. En aquestes negociacions, el preu s’acostuma a rebaixar.

Augment de vendes al juny i juliol

Durant el juny i el juliol, la compra de pisos va augmentar. Jacob interpreta que es tractava d’una demanda que “es va posar en espera durant el confinament”; és a dir, que feia que temps que, per necessitat, els compradors ho havien de fer. Segons l’economista, aquesta situació d’augment de la demanda concentrada en molt poc temps va donar peu a les agències a pensar que aquesta seria la nova realitat immobiliària post-confinament. És per això que van recomanar als propietaris que no abaixessin els preus de venda.

Comentaris
To Top