DSCases

On viurem després de la pandèmia?

Els pisos del centre i les zones més densament poblades ja no tenen la mateixa demanda que abans
Els pisos del centre i les zones més densament poblades ja no tenen la mateixa demanda que abans / CEDIDA

Bones perspectives per la construcció d’obra nova a Sabadell aquest 2021. Segons remarquen els experts immobiliaris a la ciutat, el mercat de compravenda ha tingut diferents fluctuacions des de l’inici de la pandèmia, tot i que en general es manté estable respecte a nivells de 2019. Es tracta d’una bona notícia per les promocions i la compravenda d’habitatges a la ciutat malgrat les incerteses que van néixer amb l’arribada i els primers mesos de Covid-19.

Tomàs Algaba, de l’empresa de gestió integral de projectes immobiliaris Zion Gest, diu clarament que, tot i la pandèmia “el mercat immobiliari de Sabadell continua més o menys com sempre”. “Vam tenir uns mesos de ‘standby’ a l’inici de la pandèmia, però ara continuem treballant sense problema” diu Sergi Carrasco, director de promoció i vendes de l’immobiliària Salas, al centre de la ciutat, que afegix que “en les promocions d’obra nova hi ha hagut un manteniment, des del 2019, de 40 o 50 promocions” cada any. Tot i la pandèmia, o potser per ella, la població ha hagut de seguir canviant de casa o pis, i per tant ha seguit sent necessari que hi haguessin operacions d’obra nova. “Qui té necessitat d’habitatge i ha pogut comprar ha tornat a activar-se amb el temps”, clarifica Carrasco. En aquest sentit, afegeix, “el mercat seguirà amb un creixement important, sobretot si es manté la confiança d’aquestes últimes setmanes”. I és que amb la millora de les perspectives en l’alleugeriment de les restriccions per la pandèmia, molts són els que s’han animat a tornar a comprar. A més, cal tenir en compte que, segons indica el gerent d’Exes Sabadell Centre i delegat territorial del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona pel Vallès Occidental Josep Marín, “no tothom ha deixat de treballar durant la pandèmia ni ha patit tant la crisi”.

Més espai i  més qualitat

Aquesta consolidació de la millora en el mercat immobiliari, però, no ve de qualsevol manera: s’aposta per espais més amplis,  amb més llum i especialment amb més accés exterior. “Arran de la pandèmia el comprador és molt més exigent, i més que a nivell de preu és  sobre l’habitabilitat de les llars”, explica Algaba. Ho certifica també Marín: “la casa que té terrasses es ven molt més fàcilment ara que abans”, diu, i especifica que les cases amb jardí, els pisos amb terrasses o les torres d’urbanitzacions s’han convertit en la joia de la corona del mercat immobiliari a la ciutat. Algaba, per la seva part, deixa clar que el canvi de tendència és més aviat en el tipus de producte, però no en la demanda d’habitatge. De fet, explica que hi ha hagut una inversió en el que demanen els consumidors i “si abans la gent ni es plantejava cases amb jardí, ara sí que ho fa” i de forma molt marcada. 

La construcció és una de les famílies laborals amb riscos laborals més evidents

Fins abans de l’arribada del coronavirus, el producte estrella eren les propietats als centres de les ciutats, cosa que per a Carrasco té tot el sentit del món: “abans  s’apostava per la proximitat del centre, on tens tota una sèrie de serveis al costat, com escoles, transport públic…, però ara això ha canviat i es va més a buscar llum i espai”, qualitats que no són fàcils de trobar al centre de la ciutat. Per això Marín, des d’Exes, diu que “torres d’urbanitzacions com Castellarnau, o Can Font i l’Airesol a Castellar del Vallès s’estan demandant molt”.

Sabadellencs que emigren

Fins i tot, segons apunten els experts, hi ha molts sabadellencs i sabadellenques que han decidit marxar de la ciutat cap a zones més amables dels municipis del voltant. En aquest cas “les cases unifamiliars de Sant Quirze, que abans no es contemplaven, ara per a molts es posen sobre la taula”, diu Algaba, i afegeix que “hi ha molta gent que ha marxat a Sant Cugat”, especialment a barris amb immobles d’altíssima qualitat. També pugen els sabadellencs que diuen adéu per anar a parar a Castellar del Vallès, “sobretot pel preu i la qualitat de vida” afegeix el de Zion Gest. 

Aquesta migració sabadellenca, però, també és interna. “Tot i que la gent del centre és difícil que canviï a altres barris, depenent del preu i de que cobreixi les seves necessitats, molts estan anant a viure a altres zones” explica Algaba, tot remarcant que s’està veient molta emigració del centre a barris com Gràcia o la Creu Alta. La tendència també és clara per a Carrasco, que diu que tot i que el 35% de l’obra nova és al centre de la ciutat, també hi ha un 20%  de noves construccions focalitzades a l’Eixample, i un altre 20% a la Creu Alta: “són barris que han tingut sempre molta capacitat d’absorció i molta obra nova”. Alhora, en el cas de les noves construccions, és difícil dur-les a terme a espais tan densament poblats com les zones centrals de la ciutat. “Solars no en trobes al centre; és un problema habitual de l’àrea metropolitana de Barcelona”, diu el  de l’immobiliària Salas. Normalment, per a construir, s’ha d’enderrocar un antic edifici, i això té un cost. D’altra banda, “els blocs dels nuclis urbans són més petits però amb més eficiència i més confortabilitat”.

En aquest sentit, els experts immobiliaris destaquen que també hi ha hagut un especial increment de la gent que ha vingut a Sabadell des de Barcelona i les poblacions més properes. “Barcelona té un preu del metre quadrat molt elevat”, i “vénen a Sabadell buscant menys estrès i més tranquil·litat i espais verds”, explica Marín. Es tracta d’un canvi de paradigma que, per a Algaba, la pandèmia només ha fet que accelerar, i que “ja estava passant abans”.

“Ja no val qualsevol cosa al centre”

A l’altra cara de la moneda queden els pisos del centre i les zones més densament poblades, que per als experts ja no tenen la mateixa demanda que abans. “Tothom volia viure als centres de les ciutats i no es plantejava zones com la Creu Alta, i això tenia un preu”, diu Tomàs Algaba. Explica que els preus d’aquests habitatges estaven molt per sobre d’allò raonable, i que “hi havia pisos de 600.000 euros al centre de Sabadell, i ara la gent ja no està disposada a pagar això”. “Ja no val qualsevol cosa per dir que és al centre” sentencia.  Alhora, el teletreball ha significat un al·licient pel que fa a poder viure cada cop més a la perifèria sense implicar tants desplaçaments per anar a la feina.

A on el canvi de preu ha sigut més clar és en el lloguer. Amb l’arribada de la Llei 11/2020 del 18 de setembre de la Generalitat, per la regulació del preu del lloguer, l’arrendament a Sabadell sembla haver trobat finalment la seva frenada després d’anys de pujada. Tot i que “la demanda continua latent per la manca d’habitatge disponible”, diu Josep Marín des d’Exes Sabadell, “hi ha hagut una clara baixada del preu amb el topall de la llei del lloguer”. A més, segons Tomàs Algaba, “per oferta i demanda, els preus estan baixant en el mercat de segona mà”, i explica que són “ajustos importants” que acaba pagant el propietari i que, en moltes ocasions, acaben en la venda de l’immoble.

Comentaris
To Top