DSTaula

Com sobreviure als àpats de nadal

A l’escola de cuina Romaní de Sabadell ja han ‘fet’ el sopar de Nadal per avançat aquesta setmana / LLUÍS FRANCO

Encara falta més d’una setmana perquè arribi el Nadal estricte i els propers dies ens enfrontarem a grans tiberis entre sopars d’empresa, dinars d’amics, de pares, de l’AMPA i d’altres grups dels quals formeu part. Si voleu sobreviure a tants àpats val la pena tenir en compte algunes recomanacions.

Si mengeu a fora, com ens hem de preparar? Triant bons establiments que ofereixin una qualitat mínima, utilitzin bons productes que tinguin certa varietat i opcions per triar i que la fórmula qualitat-preu sigui equilibrada.

Segons els dietistes consultats, els plats “més perillosos” en una celebració són els guisats i les salses més consistents, ja que solen tenir més greix. A l’hora de prendre alcohol, l’edat i el sexe influeixen molt. “A la gent gran i a les dones els afecta més”, reconeix la dietista Cristina Pérez. “Cal vigilar amb la graduació de la beguda; la del cava és menor que la del vi. Però si el gas provoca problemes digestius, se n’ha de consumir molt poc”, aconsella.

La taula del Nadal pot viatjar entre l’àpat més clàssic com l’escudella amb galets, la carn d’olla, els canelons de Sant Esteve o amb innovació i creativitat de la mà de càterings amb tocs de cuina fusió i amb torrons poc ortodoxos com els de te matcha i gingebre, o la tirada limitada de torró salat de patates xips a l’aroma de pernil del pastisser Isaac Partera, de la pastisseria Sant Marc de Sabadell. (més informació a la pàgina 8)

Hi ha qui ja ha començat les celebracions, com els alumnes de l’escola de cuina Romaní de Sabadell, dirigida pel cuiner Txus Zubeldia. Dijous passat van elaborar un menú de Nadal complet, amb uns entrants de salmó, una sopa de galets i un pollastre farcit (poma, bolets i botifarra artesana de Moreno Antolinos), ben acompanyat per una crema de verdures, molt suau. “La majoria són alumnes veterans del club de cuina, que es defensen molt bé. Però també s’ha apuntat algú nou i ha quedat molt satisfet. Estan preparats per elaborar uns bons àpats”. Després de l’elaboració durant dues hores, es van menjar tot el menú, ben regat amb vi.

A Sabadell i els seus voltants, hi ha molts restaurants que ofereixen menús especials de Nadal, Cap d’Any i Reis. Al restaurant Boig, a l’Eixample, el 25 i 26 de desembre i el 6 de gener ofereixen, per exemple, un pica-pica de set entrants (pernil ibèric, foie, minicanelons, llagostins, brandada, calamars i croquetes de rostit), quatre segons a escollir i assortit de dolços i torrons, tot regat amb un vi blanc del Penedès i un negre del Montsant, per 58 euros. El xef, Joan Colomé, amb més de 30 anys de professió, també ofereix càtering nadalenc per emportar a casa. Les comandes s’han de fer amb un mínim de 72 hores d’antelació, per poder-les atendre com cal.

Al restaurant braseria La Bodega de Sant Quirze del Vallès ja es preparen per celebrar l’entrada d’any nou amb un menú molt elaborat. Per fer la boca aigua, es comença amb una ostra amb sorbet de poma àcida i gingebre, tataki de ventresca de tonyina blue fine amb praliné de pinyons, torradeta cruixent de pa sard amb pernil ibèric 100% de gla i es tancarà amb assortiment de pasta salada. Destaca l’entrant, que és una crema de llamàntol amb textures de vieira. El plat principal que suggereixen és un melós de vedella amb parmentier amb tòfona blanca, de plena temporada.

Els dinars i sopars de grup per a aquestes dates oscil·len entre els 25 i els 55 euros de mitjana, en funció dels ingredients i les elaboracions. Al Restorant, dins del Club de Tennis de Sabadell, el xef Rafael Arrufat proposa una cuina actual amb tocs d’autor i amb clàssics renovats. Per exemple, el menú Obac –de 30 euros– té vuit entrants (sopeta aromàtica, encenalls d’espatlla ibèrica de Jabugo, anxoves del Cantàbric, risotto de bolets…), un segon plat a escollir entre lluç de pintxo en llom sense espines al forn o cuixa de pintada rostida. I de postres, gelat de torró amb salsa de xocolata.

Si sou de menjar lleuger i perseguiu una bona salut, hi ha una tendència gastronòmica creixent que són els restaurants vegetarians. A Sabadell n’hi ha quatre: La Capella de Can Gambús (parc de Can Gambús, 1), el Vita Viridis (c/ de la Creueta, 95), La Fresca (c/ de la Palanca, 17) i el Beagle (c/ de Sant Jaume, 6). En tots ells, trobareu una amplíssima varietat d’entrants, primers, segons i postres. En el cas del Beagle, capitanejat per la cuinera vegana Sandra Patrone, també podeu demanar menjar per emportar a domicili.

En cas que prepareu vosaltres el menjar a casa, com comprar els millors llagostins, cal tenir en compte que el marisc ha de ser fresc i de temporada. Els peixaters i els cuiners consultats aconsellen que s’han de descartar les següents varietats: els Penaeus vannamei, els Tigris, els Japonicus i totes les espècies que no siguin Penaeus kerathurus.

Si voleu qualitat i frescor, eviteu els que no estiguin pescats al nostre litoral. Si sou dels que feu compra conscient i sostenible, cal saber que els llagostins d’importació (de l’Equador i el Perú) són una de les causes de desastres ambientals als països d’origen.

Si les peces fan fortor o fan mal aspecte, sortiu corrents, perquè us poden intoxicar. De fet, el llagostí fresc ha de tenir un color brillant i clar, amb vetes marronoses i tons acolorits com el–lila, vermell i un toc groguenc–a la cua.

Si sou de butxaca afortunada, quedeu-vos els exemplars més grossos, de 12 a 15 cm. Són cars, entre 35 i 50 euros el quilo i de cara al Nadal pujaran molt més i arribaran fins als 75 € el quilo. Es recomana consumir-los en 24 hores.

A l’escola de cuina romaní els alumnes i el xef Txus zubeldia ja han preparat un sopar de nadal

Comentaris
To Top