Publicitat
JORDI SERRANO

El Diari de Terrassa és nostre!

[Per Jordi Serrano, historiador i rector de la UPEC]

Hi hagué un temps en què els sabadellencs sempre donats al derrotisme trobàvem com un argument més de la depressió col·lectiva –i això que no hi havia virus– que el Diari de Terrassa era molt millor i tenia una seu encara més notable que el nostre Diari de Sabadell. Ja fa anys que sonava un tam-tam que el diari de la ciutat veïna no anava bé. Però com sempre en aquestes coses, mai en vaig fer cap cas.

Ara resulta que després d’un procés llarg i complicat, el Diari de Terrassa passa a formar part de l’empresa editora del nostre estimat diari local. De les ofertes rebudes en el concurs de creditors la més notable, segons la jutgessa, ha estat la sabadellenca.

Estic molt content. Imagineu per un moment que la cosa fos al revés, que el diari de la ciutat estigués en mans del Diari de Terrassa. Què es diria? Us ho explico molt clarament: es diria que és el darrer símptoma de la decadència sabadellenca. S’ha escrit tant sobre aquesta qüestió que encara no entenc com Sabadell consta als mapes. S’arriba a dir que era molt millor la Manchester catalana, quan treballaven els nens i nenes de sis anys a les màquines tèxtils a les nits. És que qualsevol anàlisi sobre el passat no aguanta un argument cinc minuts. No tinguem enyorança d’uns temps que no s’ho mereixen.

Un país s’aixeca i es construeix amb la gent de 25 a 50 anys, potser fa massa temps que una generació tap n’impedia, amb el seu conservadorisme que travessava ideologies, la seva expressió. Ara per fi una altra generació sense complexos està fent allò que no ha sabut fer gent molt saberuda i molt creguda de si mateixa: estan fent un diari local modern i a més estan eixamplant fronteres periodístiques i m’atreviria a dir que mentals. Aquesta és una molt bona notícia que ens indica el camí a recórrer: confiar en la gent jove amb talent. Ara bé, tampoc ens passem, Sabadell dona per al que dona. De fet, Joan Oliver ja se’n reia quan escrivia “El cementiri de Sabadell a mi em sembla bellíssim; la ciutat dels morts de Sabadell és molt més bonica que la ciutat dels vius”.

Publicitat
Comentaris
To Top