Publicitat
Ciutat

El Llac Center es transforma

La decadència del Llac Center té data de caducitat, almenys, pel que fa a les oficines que hi ha a la part superior del centre comercial. Anys després de quedar en desús, un projecte privat preveu rehabilitar les dues torres d’oficines per fer-hi 40 pisos i una residència d’estudiants amb 182 habitacions individuals i dobles, segons ha pogut saber aquest diari.

El projecte busca revitalitzar l’edifici, situat entre l’avinguda de Francesc Macià i el carrer del Pare Rodés, 26 (la Creu Alta) i donar un nou impuls a la zona, ja que un cop acabat podria acollir al voltant de 300 persones. La restauració, els cinemes i els comerços del voltant, per posar alguns exemples, a priori se’n beneficiaran. Per poder fer realitat aquesta promoció primer ha calgut fer un canvi d’ús de l’immoble, passant d’oficines i equipaments al d’habitatges i la residència.

Una recreació que combina com seran els habitatges de la torre A i l’estat actual de la torre B, on anirà la residència / CEDIDA

El despatx sabadellenc Next Arquitectura s’encarrega de la rehabilitació per encàrrec de la promotora immobiliària barcelonina Merkel Real Estate Development. “Com a despatx i arquitectes de Sabadell ens fa molta il·lusió intervenir en un edifici que fa tant temps que està inoperatiu i sense ús. Creiem que reformar-lo integralment ajudarà a reactivar la vida al voltant de la zona de l’Eix Macià”, afirma l’arquitecte Gerard Ribot.

Dues torres

Del Llac Center, nom oficial del desaparegut centre comercial, compta amb la part on hi havia hagut les botigues –la icònica façana blava–, mentre que a sobre hi ha dues torres d’uns 4.700 metres quadrats cadascuna: la A, a la banda de l’Eix Macià i que és on hi haurà els habitatges; i la B, tocant al carrer del darrere, el dels Filadors, on s’habilitarà la residència d’estudiants. La torre dels habitatges disposa de cinc plantes, una que tècnicament s’anomena Pòdium, on hi ha l’accés a les dues torres i hi ha la zona comunitària, i quatre plantes més. En total es faran 40 pisos d’entre dos i tres dormitoris. Tots els domicilis tindran un balcó de tipus cova –que no sobresortirà– i a part es reformarà la façana interior del pati. Allà és on hi haurà una altra novetat de les més visibles: s’hi construirà una passera exterior que permetrà la circulació entre els habitatges.

La imatge combina una recreació de com serà el lateral de l’edifici rehabilitat amb com és en l’actualitat / CEDIDA

Precisament, elements com aquests tenen més valor després del confinament viscut i la situació encara en plena pandèmia, en què la necessitat de tenir espais amplis amb sortida a exterior i una bona ventilació s’ha fet més palesa que mai. L’arquitecta Núria Vílchez creu que el moment que vivim “reafirma la idea del projecte d’obrir-se a l’exterior” i explica que “en aquest projecte vam veure clara l’oportunitat de disposar d’espais tipus balcons o terrasses tant als habitatges com a la residència”. Altres elements que subratlla Ribot sobre l’edifici és que els pisos tindran ventilació creuada i il·luminació natural a cada estança, que combinant-ho amb un disseny de climatització innovador permetrà que els habitatges tinguin un alt nivell d’eficiència energètica. El projecte de rehabilitació també transformarà la planta coberta de la torre amb una piscina i una zona d’ús comunitari.

Ciutat universitària

La nova residència d’estudiants que s’hi construirà serà la més gran de Sabadell. Disposar d’un equipament com aquest –que vol atraure alumnes de la UAB, l’ESDi o el Taulí, entre altres centres del voltant– és una oportunitat també per situar Sabadell al mapa de les ciutats universitàries, ja que reforçarà la capacitat d’atracció del municipi, sobretot en un moment en què està sobre la taula la proposta d’ampliar la presència de la UAB a Sabadell amb el nou grau d’Infermeria a l’Artèxtil.

Els habitatges i la residència van a càrrec del mateix promotor i dels mateixos arquitectes. La intervenció es farà seguint el mateix patró a les dues torres, en consonància amb l’edifici que hi ha entre aquest i els jutjats de Sabadell a l’avinguda de Francesc Macià, 30, que no és del despatx d’arquitectes, però intencionadament es busca generar continuïtat a la façana de l’Eix Macià.

La torre B, la de la residència d’estudiants i que dona al carrer dels Filadors, tindrà 182 habitacions individuals i dobles. Les cinc plantes de l’edifici permetran allotjar més de 180 persones i també tindran espais comunitaris. L’arquitecta de Next Arquitectura Núria Vílchez assegura que “és molt engrescador poder treballar en un edifici d’usos mixtos en el qual el 50% de l’ús serà un futur equipament, que són usos que reverteixen positivament en la ciutat”.

La intenció dels impulsors del projecte és començar la rehabilitació de les dues torres alhora, durant el tercer trimestre del 2021, i es preveu que les obres durin un any, de manera que tot estaria acabat en el mateix període del 2022.

L’edifici del Llac Center té dues plantes d’aparcament subterrani, però són del conjunt de propietaris de la part del centre comercial i, per tant, no s’associen ni als habitatges ni a la residència d’estudiants. Els responsables de l’operació asseguren que s’estan buscant opcions fora del mateix edifici, però a hores d’ara no hi ha res tancat.

Per què va fracassar el projecte Del Llac Center?

Publicitat
Comentaris
To Top