Oci i cultura

Els rapers criden a no tenir por, malgrat que detinguin Hasél

Sabadell, de fet, és un petit feu del rap i el trap, amb artistes com Elgio, Nel·lo C, Santa Salut, 31FAM i Flashy Ice Cream. Cadascú amb els seus estils propis (més combatiu o salsero; entre català i castellà), el món de la música urbana de Sabadell alça la seva veu contra l’empresonament de Pablo Hasél. Probablement el cas més paradigmàtic és el d’Àlex Nicolev, conegut artísticament com a Elgio.

Ell també va ser condemnat el juny del 2020 a 6 mesos de presó per l’Audiència Nacional (tot i que no va entrar a la presó, per ser una pena inferior als 2 anys). Elgio afrontava igualment un delicte d’injúries derivat de les seves lletres, però va decidir no assumir la sentència condemnatòria (que li hauria estalviat seguir amb el recorregut judicial). “Però aquí parlem de llibertat d’expressió i per tant vull aconseguir l’absolució total. No acceptaré ni un dia de presó ni un dia de multa”, explica al D.S. el raper.

Tanmateix, el cas de Hasél li remou els sentiments. “Ara em poso a la pell del Pablo i em torna la sensació que tenia quan em van dir la sentència. Em ve el record d’aquella angoixa”, narra. “Serà un moment dur: estàs amb la teva gent i de cop et posen en un cotxe i et fiquen a la presó”.

“Perillós precedent”

A més, Elgio alerta que la detenció de Hasel marcarà un perillós precedent. “Crea jurisprudència, de manera que en casos repressius oberts ara o que passin en el futur, un tribunal que jutgi ja tindrà un exemple de com actuar”. Una altra veu que alerta de les conseqüències és Nel·lo C. “Tots som conscients d’en quin estat vivim. Fa temps que el Valtònyc va haver de marxar, que l’Elgio va ser condemnat… Vivim al mateix estat que va matar García Lorca”.

El raper Nel·lo C / DS

Ara bé, aquests fets no poden generar una onada de por entre els músics. “A casa m’han ensenyat a tenir respecte a les coses, però mai por. Por és el que els agradaria a ells que tinguéssim, que deixéssim de dir el que pensem i el que sentim. L’única cosa que em fa por és que la meva gent no arribi a final de mes i que les actuacions dels Mossos a Sabadell segueixin impunes”, exposa.

La mateixa línia reivindicativa que sosté Kid Pi, membre de 31Fam. “És més un al·licient que un tema que ens faci por o ens tiri enrere. Reaccionar amb por és el que se suposa que volen. Quan tires més fusta al foc, el foc crema més”. Tot i així, matisa que 31FAM té un component diferent: “Nosaltres no arribem a abastar temes tan polèmics. Fem temes més salseros, entre cometes. Perquè som sis membres i tenim sis opinions diferents”.

Així mateix, Kid Pi apunta que el problema no és què va dir, sinó contra qui ho va dir: “No hi ha separació de poders. En cas que ho hagués dit sobre un altre col·lectiu de gent, no hauria passat absolutament res. Hi ha gent que es creu que està per sobre de tothom”. Insultar el rei li va costar al mallorquí Valtònyc haver de marxar a Bèlgica. “Per no deixar-se segrestar, va decidir anar a l’exili. Que no és gens agradable: no saps quan podràs tornar. Potser d’aquí a 10 anys? Sense veure els teus familiars i amics. Valtònyc va haver d’assistir al funeral de la seva mare per Skype”.

AAA, Bandam, Kid Pi i Koalekay, quatre dels sis membres de 31 FAM / ÓSCAR ESPINOSA

De fet, Elgio creu fermament que no és un fet que només afecti els rapers. “Nosaltres ens mengem el més cru. Però és un dret que ens estan robant a tots. Ens cal unió”. De fet , valora amb clarobscurs la solidaritat social que generen aquests casos. “A Sabadell es va fer ràpidament un Grup de Suport per al meu cas”, explica, i apunta també al suport de l’entorn de l’Esquerra Independentista. Però altres no en va rebre, de solidaritat.

Ciberactivisme?

O no de la forma esperada. “A les xarxes socials tenia un volum inhumà de missatges de suport. “Cuenta conmigo pa lo que sea” Però després no hi eren, a la manifestació”. Tanmateix, Elgio matisa: “Hi ha hagut solidaritat dels de sempre, però n’ha faltat per part de la població general”. Si el ciberactivisme té més pes que la lluita física… Llavors, què fer? “No tinc la fórmula màgica”, reconeix Elgio. Nel·lo C conclou: “Haurem d’estar atents”.

Comentaris
To Top