Ciutat

Neu i primavera: el clima embogeix?

Estació meteorològica / ACN

No han estat poques les persones que, en les darreres setmanes, han mirat cap al cel amb certa sorpresa. Especialment notòria ha estat l’amplitud tèrmica del gener (la diferència entre la temperatura mínima i màxima), que ha passat dels -4,6 graus de la nit de Reis a Sabadell als 20,2 graus del darrer divendres de mes. Quasi 25 graus de distància. Però no ha estat l’únic fenomen meteorològic atípic.

Recordem la pluja a bots i barrals d’un divendres de finals de desembre, que va obligar a interrompre els trens de la Renfe de l’R4 a tot el Vallès. Si bé a Sabadell només van caure 135 litres per metre quadrat en unes poques hores, a Cerdanyola en van ser 290 i uns 300 a Montcada i Reixac. “És una pluja fora del que és normal, perquè representa la meitat del que cau en tot l’any”, explica David Muñoz Ferràndiz, estudiant del màster d’Ecologia Terrestre de la UAB, qui recull dades meteorològiques amb una petita instal·lació ubicada al sud de Sabadell.

-4,6ºC

L’any 2021 arrencava amb una onada de fred, que va fer activar l’Operació Fred de l’Ajuntament de Sabadell. I els voluntaris de la Creu Roja es van llançar al carrer per portar mantes i begudes calentes a les persones sense llar. Més d’una vintena de persones van anar a dormir aquells dies a l’espai nocturn –gestionat per la Creu Roja–. En tot cas, la nit de Reis va marcar el mínim mensual, amb 4,6 graus sota zero. “Són les temperatures més baixes des de l’any 2012, quan hi va haver una onada de fred molt forta”, afegeix.

A la vegada, arribava la neu a diferents punts de la comarca, com Sant Llorenç Savall. I per descomptat, la Mola i el parc natural de Sant Llorenç. Val a dir que el Vallès no rebia gaire impacte de neu, en comparació amb el que el temporal Filomena va deixar a les terres de l’Ebre i a diversos punts de l’Estat. Només el dia 9 de gener, dissabte a la matinada, es va veure nevar a Sabadell a les 3 del matí. “Però va passar ràpidament a ser aigua”, apunta Muñoz.

La línia de torbonada

Posteriorment van arribar les ventades i un lleuger ascens tèrmic (especialment els dies 22, 23 i 24). I aquí arriba el fenomen més impropi per ser gener: la línia de torbonada que escombra Catalunya (des de Lleida fins a la costa). A Sabadell arriba a les 9 del matí, amb ratxes de vent de fins a 77 km/h i uns quants arbres caiguts. Poca pluja, però acompanyada de calamarsa. Serà també el dia amb més raigs caiguts en els darrers 15 anys.

“Aquesta línia de torbonada és normal al juliol, però no pas a l’hivern”, explica Muñoz. Mentrestant, les temperatures segueixen a l’alça i ens plantem a finals de mes amb migdies en què se supera la barrera dels 20 graus. Terrasses de bar de gom a gom al Passeig, aprofitant la franja horària permesa. “Sembla que és pel canvi climàtic, sí, però indirectament”, sosté Muñoz Ferràndiz. “En el sentit que augmenten els fenòmens meteorològics atípics en moments en què no toca”, conclou.

Igualment, Joan Cuscó, naturista i president de l’Adenc, també veu “anormals” aquests fenòmens. “Sobretot les temperatures superiors a 20 graus, que són massa càlides”, exposa.

Intens, però no històric

Miquel Perpinyà Romeu, tècnic del Servei de Meteorologia de Catalunya, també creu que, certament, aquest gener ha estat molt contrastat. “La primera quinzena està caracteritzada per l’onada de fred més important des del 2012, mentre que la segona quinzena és força càlida, tot i no arribar a valors històrics”, explica. De fet, creu que l’amplitud tèrmica extrema mensual (diferència entre temperatura màxima mensual i la mínima) ha estat destacable a la seva estació meteorològica automàtica de Sabadell.

Tanmateix, ho matisa: “No és extraordinària, ja que és habitual que el mes de gener superi els 20 ºC, amb un marge temporal similar”. A més a més, també creu que la diversitat climàtica de Catalunya afavoreix la variabilitat d’episodis de diferents meteors, que és freqüent al territori.

Despista els arbres i floreixen abans

Comentaris
To Top