Ciutat

L’edifici esfondrat de Cifuentes, clausurat ‘sine die’

Els Bombers, treballant a l’edifici sinistrat / V. ROVIRA

L’edifici de Cifuentes, on aquest dilluns va morir un home per la caiguda del sostre del seu dormitori, es mantindrà clausurat. Abans que les sis persones que hi vivien no hi tornin, farà falta que els propietaris aportin un dictamen sobre l’estat de totes les bigues de l’estructura i que realitzin les obres de rehabilitació corresponents. Ho ha determinat l’informe tècnic dels arquitectes municipals, al qual ha accedit aquest diari dos dies després de l’accident.

Mentre s’elabori el dictamen que determinarà quines obres caldrà fer, els propietaris de l’edifici, situat al número 37 del carrer de Turina, hauran d’encarregar obres per apuntalar l’habitatge sinistrat. I n’hauran de retirar la runa, també, com a mesura de seguretat.

Segons la primera inspecció que van realitzar els Bombers de l’edifici, construït als anys seixanta, l’habitatge afectat per l’ensorrament mortal patiria “una patologia estructural greu”. Una diagnosi que encaixa amb la valoració que va fer l’arquitecta municipal Victòria Pagà, que va determinar que hi havia un problema d’aluminosi.

Les condicions climatològiques haurien afectat la part més exposada de l’edifici, el sostre, que va acabar cedint.

La investigació dels Mossos d’Esquadra sobre els fets també ha determinat que l’ensorrament s’hauria produït per l’ús de ciment aluminós. Es tracta d’un compost que, amb el pas del temps, l’acumulació d’humitat i l’exposició a altes temperatures, perd resistència i posa en perill l’estabilitat dels edificis. El cos policial, que procedeix a indagar en accidents d’aquesta tipologia, ha descartat en el seu informe indicis de criminalitat que poguessin haver causat l’ensorrament.

Mentre no es realitzi el dictamen corresponent per part dels propietaris, ni es rehabiliti la part esfondrada i, si cal, l’estructura que estigui en perill, l’Ajuntament dona suport i orientació a les sis persones que no poden tornar a casa seva.

Entre elles, hi ha el fill de la víctima, de 24 anys, que es trobava en una altra estança de la casa quan el sostre del dormitori principal es va ensorrar. Va ser rescatat, il·lès, pels serveis de rescat.

Comentaris
To Top